Η ανατροπή στο λάδι σε ταβέρνες και εστιατόρια

Έρχονται πρόστιμα ύψους 500 ευρώ


ΕΛΛΑΔΑ
9:45
20/12/2017
Η ανατροπή στο λάδι σε ταβέρνες και εστιατόρια
10
loading

Σημαντικές αλλαγές έρχονται σε εστιατόρια και ταβέρνες για το λάδι.

Συγκεκριμένα, σε σφραγισμένη συσκευασία θα διατίθεται το ελαιόλαδο στους χώρους μαζικής εστίασης, από την 1η Ιανουαρίου 2018, και για τους παραβάτες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί σχετική ενημέρωση από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κλάδος είναι έτοιμος και δεν θα ζητηθεί παράταση για την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα.

Η ρύθμιση αυτή είχε προταθεί στο υπουργείο Οικονομίας από τους φορείς της αγοράς, καθώς έκριναν απαραίτητη τη χρήση στους χώρους μαζικής εστίασης μη επαναχρησιμοποιούμενων, μικρών συσκευασιών ελαιόλαδου, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η ποιότητα του εθνικού μας προϊόντος, όσο και η προστασία των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), «από την 1-1-2018 το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία».

Το μέγεθος της νέας αγοράς που ανοίγεται με τις ρυθμίσεις για τα σφραγιστά μπουκάλια αφορά σε 10.000 τόνους ελαιόλαδου -ποσότητα που αντιστοιχεί στο 4-5% της εγχώριας παραγωγής- προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στον χώρο της μαζικής εστίασης.

Σημειώνεται ότι ήδη κάποιες επιχειρήσεις εστίασης έχουν προχωρήσει στη χρήση μη επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών ελαιόλαδου, αλλά η χρέωση ή μη στον καταναλωτή έχει να κάνει με τη βούληση του ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Πάντως, όπου υπάρχει χρέωση αυτή διαμορφώνεται γύρω στο 1 ευρώ η φιάλη των 100 ml.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Ταβερνιάρης

  Για αυτο καιχεγω θα σας εχω ενα σφραγισμένο μπροστα να το βλέπετε,και απο πισω θα βαζω λαδι στους,πελάτες μου απο το δικό μου που ειναι αγνοτατο

 2. avatar κάποτε…

  είχαν ξαμολήσει τα υπαλληλάκια τους να μας λένε ότι τα ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ είναι καλύτερα από το ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ και αρκετοί τσίμπησαν......θυμάστε?

 3. avatar ΤΟΞΟΤΗΣ

  ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ Η ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ ΕΙΝΑΙ 10 ευρω το κιλο !!!

 4. avatar Sotiris

  Ποιός έχει την αντιπροσωπεία τέτοιων μπουκαλιών των 100 γρμ και σφραγιστικά μηχανήματα ? ? ?
  Αυτό ακριβώς είναι η μπάλα στην εξέδρα !
  Όχι ότι δεν είναι σωστό αλλά ....... έλεος ρε παιδιά, εδώ ο κόσμος πεινάει [...]

 5. avatar Γ.Στας

  Για το ξύδι τι ισχύει ;
  Μήπως δηλητηριάστηκε κανείς από ελαιόλαδο η αναμηγνυουν παλιό λάδια και γιαυτο
  αλλάζει η νομοθεσία ;; Να μας εξηγήσουν το γιατί ...οι πολίτες νομίζουν ότι αυτό ειναι χοντρομπιζνα και κρίμα για τον παραγωγό που διαθέτει δικό του λάδι πολύ καλής ποιότητας...πρεπει να το εμφιαλωσει;;; Εινα ορισμένα ερωτήματα που χρειάζονται απάντηση.

  1. avatar Sotiris

   δυστυχώς στο Ελλαδιστάν δεν βγαίνει ούτε ένας νόμος που να μην είναι χοντρομπίζνα αγαπητέ φίλε Γ.Στας ! Δυστυχώς ! και το μνημόνιο και η δυστυχία των πραγματικών Ελλήνων είναι πραγματική χοντρομπίζνα των "εκλεκτών" Γενίτσαρων Ανθελλήνων !

 6. avatar Μστ

  Για να διασφαλιστούν τα κέρδη των μεγάλων ελαιοπαραγωγικών επιχειρήσεων...εδώ τρώμε ότι σαβούρα υπάρχει στις ταβέρνες, το λάδι τους πείραξε.!!!

 7. avatar ΚΚΚΚΚΚ

  Οταν καποιος εχει δικη του παραγωγη λαδιου;
  Στο μεγαλο εμπορα για κονομα; για πες;

 8. avatar katanalotis

  Η αλητεια σε ολοτης το μεγαλειο. Και ληστεια

  1. avatar Δε συνηθίζω να μιλάω έτσι

   ...αλλά, άντε πήγαινε στο καλό άνθρωπε και μην ξαναπατήσεις και σε καμία ταβέρνα. Ελεος πια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει