Πολλή κουβέντα γίνεται σχετικά με το πακέτο των πυρομαχικών προς πώληση από την Ελλάδα προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία. Ανάμεσα σε αυτά τα πυρομαχικά που αναφέρονται στο προσχέδιο που υπάρχει μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει κανείς τις 1.700 βόμβες Μk-82 και Mk-83 που έχουν σαν προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι βόμβες αυτές, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, «περίσσεψαν» μετά την απόσυρση των βομβαρδιστικών Α-7.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε ένα πλήρη φόρτο τους, τα περίπου 70 αυτά μαχητικά μπορούσαν να μεταφέρουν περί τις 12 βόμβες Mk-82, κάτι που σημαίνει πως στο ελληνικό οπλοστάσιο υπήρχε πληθώρα που η καταστροφή τους, λόγω πλέον και του ότι πλησιάζουν στο όριο ζωής τους, θα κόστιζε μεγάλα ποσά.

Τι είναι όμως αυτοί οι δύο τύποι βομβών;

Η Mk-82 είναι βάρους 227 κιλών και είναι η ποιο απλή βόμβα για αεροπλάνα που υπάρχει στα οπλοστάσια των δυτικών χωρών και όχι μόνο. Η Mk-83 είναι 460 κιλών και είναι στην ίδια κατηγορία με την μικρότερη Mk-82, των βομβών γενικής χρήσης. Είναι αμερικανικής προέλευσης αν και πλέον κατασκευάζονται σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου.

Πάνω σε αυτές τις βόμβες, οι πολεμικές αεροπορίες προσαρμόζουν τα λεγόμενα «κιτ» με τα οποία μια απλή βόμβα μπορεί να μετατραπεί σε «έξυπνη». Ανάμεσα σε αυτά τα «κιτ» ξεχωρίζουν οι αισθητήρες που μετατρέπουν τις βόμβες αυτές σε καθοδηγούμενες από δέσμη λέιζερ. Στο πόλεμο του Περσικού Κόλπου ρίχτηκαν πάνω από 4.500 βόμβες αυτού του τύπου στις οποίες είχε προσαρμοστεί «κιτ» για καθοδήγηση με λέιζερ.