Πολλοί από εμάς ονειρευόμαστε διακοπές με την παρέα μας σε σκάφος, μικρούς όρμους για βουτιές προσβάσιμους μόνο από τη θάλασσα και γενικά την εμπειρία ενός πολυήμερου ταξιδιού «εν πλω». Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που ένα μέλος του πληρώματος «φεύγει» στη θάλασσα για κάποιο λόγο. Και δεν είναι λίγες οι φορές που ένα τέτοιο περιστατικό έχει αποβεί μοιραίο. Φυσικά η αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, αλλά… όσοι σχεδιάζετε διακοπές σε σκάφος είναι χρήσιμο να γνωρίζετε μερικούς τρόπους αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το να βρεθεί ξαφνικά κάποιος στη θάλασσα είναι μια σοβαρή περίπτωση, που θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με απόλυτη σοβαρότητα. Ειδικά αν οι καταστάσεις στην περιοχή που ταξιδεύουμε δεν είναι ιδανικές, αν δηλαδή επικρατεί θαλασσοταραχή ή υπάρχει περιορισμένη ορατότητα η αντίδρασή μας επιβάλλεται να είναι άμεση και να προσδιορίζεται από δύο σκέλη. Την αποκατάσταση της οπτικής επαφής μας με το θύμα και στη συνέχεια τη διάσωση που δεν είναι άλλο από την αποκατάσταση της φυσικής επαφής με ασφάλεια.

Γενικά θα λέγαμε πως οι άμεσες αντιδράσεις μας θα πρέπει να είναι οι παρακάτω:
1. Φωνάζουμε δυνατά στο υπόλοιπο πλήρωμα «άνθρωπος στη θάλασσα».
2. Στη συνέχεια αναθέτουμε σε έναν από το πλήρωμα να παρατηρεί και να μη χάσει από τα μάτια του την οπτική επαφή με το θύμα, δείχνοντας συνέχεια τη θέση του με τα χέρια.
3. Γυρίζουμε κατά 180° το σκάφος μας και προχωρώντας αργά, επιχειρούμε να πλησιάσουμε το θύμα.

Για περισσότερες πληροφορίες: ortsa.gr