Βροχή πέφτουν οι αιτήσεις για δωρεάν παραχώρηση αγροτικής γης, ένα μέτρο που δείχνει να αποτελεί αντίδοτο στην οικονομική ύφεση που «πνίγει» την ελληνική περιφέρεια, δίνοντας τη δυνατότητα απασχόλησης και επιστροφής στην ύπαιθρο.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής», το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων για το πρόγραμμα παραχώρησης δημόσιας αγροτικής γης είναι νέοι έως 35 ετών με πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή με τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν μέχρι τις 4 Ιανουαρίου αιτήσεις για ενοικίαση αγροτεμαχίων σε Περιφερειακές Ενότητες της Φλώρινας, της Χαλκιδικής, της Πέλλας, των Σερρών και του Κίλκις, ενώ θέμα ημερών είναι να υπογραφούν τα πρώτα συμβόλαια εκμίσθωσης γης.

Το επόμενο στάδιο στην εφαρμογή του προγράμματος περιλαμβάνει τη διάθεση αγροτεμαχίων και στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, καθώς σύμφωνα με τους μέχρι τώρα ελέγχους έχουν καταγραφεί πάνω από 40.000 στρέμματα προς παραχώρηση.

Βέβαια, θα προηγηθεί πρόσθετος έλεγχος ώστε να οριστικοποιηθούν οι εκτάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ενοικιαστούν αντί 5 ευρώ το στρέμμα σε νέους αγρότες. Η παραχώρηση γης έναντι συμβολικού ενοικίου που ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά στρέμμα φαντάζει ικανή να δώσει νέα διέξοδο στον αγροτικό κόσμο που έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.

Αλλωστε, η εφαρμογή αυτού του κυβερνητικού μέτρου έρχεται σε μια χρονική περίοδο που οι Ελληνες ξεκίνησαν να παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν από την κρίση που πλήττει τη χώρα. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα επιστρέφοντας στην επαρχία για να γίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Ηδη ξεκίνησε η διαδικασία ενοικίασης αγροτικής γης και σε πρώτη φάση αφορά 833 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 10.030 στρεμμάτων. Βρίσκονται στις Περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας.

Τα κτήματα που προορίζονται για μονοετείς καλλιέργειες παραχωρούνται για 5 χρόνια, ενώ αυτά που προορίζονται για πολυετείς θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για 25 χρόνια.

Δικαιούχοι είναι άνεργοι, νέοι αγρότες, πτυχιούχοι γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαγγελματίες αγρότες. Ανώτατο όριο ενοικίασης είναι τα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνονται η γη που έχει σήμερα ο αγρότης, εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία, και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει).

Για την απευθείας μίσθωση διαθέσιμου αγροτεμαχίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν σε πρώτη φάση στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr). Στο σύστημα εντάσσονται σταδιακά όλες οι Περιφερειακές Ενότητες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της κάθε Περιφέρειας. Κάθε αγροτεμάχιο θα μένει αναρτημένο στο διαδίκτυο για περίπου 15 ημέρες, ο έλεγχος της αίτησης θα διαρκεί το πολύ τρεις εβδομάδες και αμέσως μετά θα υπογράφεται η σύμβαση εκμίσθωσης. Κάθε Πέμπτη θα αναρτώνται και νέα αγροτεμάχια σε άλλους νομούς.