Μείωση των ενοικίων στην επαγγελματική στέγη ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας. Με σχετική επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Ευάγ. Βενιζέλο, το ΒΕΑ επισημαίνει πως πλειονότητα των ιδιοκτητών αρνείται να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα των επιχειρήσεων για μείωση των ενοικίων με αποτέλεσμα το 50% των επιχειρήσεων να διακόπτει οριστικά την δραστηριότητά του για τον λόγο αυτό.

Το ΒΕΑ ζητά την παρέμβαση του υπουργού στα εξής:

– Με δεδομένο ότι η εκδίκαση κάθε σχετικής αγωγής διαρκεί 1-1,5 χρόνο, κρίνεται σκόπιμη η δημιουργία μηχανισμού παροχής δικαιώματος στον μισθωτή με την κατάθεση της αγωγής να καταβάλλει μειωμένο ενοίκιο κατά τουλάχιστον 40% (εφόσον δεν είναι κάτω από το 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου).

– Στην περίπτωση που τα αρμόδιο δικαστήριο, τελεσιδικίσει υπέρ του εκμισθωτή, τότε να καταβάλλεται αναδρομικά η διαφορά ενοικίου.

Οι βιοτέχνες εκτιμούν ότι πρόκειται για πρόταση που θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση χρόνου, αποτρέποντας έτσι τις καταστροφικές επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι, όπως σημειώνεται στην επιστολή του ΒΕΑ προς τον υπουργό, η υφιστάμενη επιτροπή Διακανονισμού Εμπορικών Υποθέσεων έχει πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες και αφορούν μόνο την περιοχή του κέντρου της Αθήνας.