Σχεδόν οι μισοί σε σχέση με πέρσι είναι οι εκδρομείς από τη βόρεια Ελλάδα που θα ταξιδέψουν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με το 60% αυτών να επιλέγει κάποιον προορισμό στο εξωτερικό και το 40% στο εσωτερικό.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Μαντούσης, η μείωση του ποσοστού των εκδρομέων δεν είναι το βασικό στοιχείο που προβληματίζει τους διοργανωτές ταξιδιών. Όπως λέει, τα ταξίδια κινδυνεύουν να μπουν σε «χειμερία νάρκη» από την «ολοένα και μεγαλύτερη απουσία της μεσοαστικής τάξης» από τις τάξεις των εκδρομέων.

Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα στοιχεία, αφού, φέτος, οι Βορειοελλαδίτες ταξιδεύουν είτε σε πολύ ακριβούς προορισμούς, όπως το χωριό του Άι Βασίλη στη Φιλανδία, είτε σε πολύ φθηνούς, όπως Μπάνσκο (Βουλγαρία) και Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), ενώ η μερίδα αυτών που επέλεγαν μια μέσου κόστους εξόρμηση «τείνει προς εξαφάνιση».

«Παραδοσιακά, κάθε χρόνο, μισθωτοί και συνταξιούχοι ήταν αυτοί που κατέκλυζαν τα ταξιδιωτικά γραφεία στη Βόρεια Ελλάδα και κανόνιζαν τις γιορτινές τους διακοπές» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μαντούσης.

«Η απόφασή τους να περάσουν τις γιορτές, οικογενειακά, στο σπίτι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν διαθέτουν τα μετρητά, απλά, όπως φαίνεται, η αβεβαιότητα για το μέλλον τους και το τι μέλλει γενέσθαι, τους αναγκάζει σε σφίξιμο του ζωναριού» εξηγεί.

Κοινή συνισταμένη όσων θα ταξιδέψουν τελικά τις φετινές γιορτές είναι οι … ελαφριές βαλίτσες, αφού και οι ημέρες διαμονής θα είναι μειωμένες και τα μετρητά για αγορές λιγότερα σε σχέση με άλλες χρονιές.

Σε ό,τι αφορά τις επιλογές των Βορειοελλαδιτών εκδρομέων προς το εξωτερικό, ο μεγάλος φετινός «ζημιωμένος», είναι σύμφωνα με τον κ. Μαντούση, η Βιέννη, ενώ στις κορυφαίες προτιμήσεις των ταξιδιωτών βρίσκονται το Λονδίνο, το Παρίσι, η Πράγα, η Βουδαπέστη και το Βερολίνο. Ενδιαφέρον, έστω και σε μικρότερο βαθμό, εκδηλώθηκε και για προορισμούς στην Άπω Ανατολή.

Σχετικά με τις εξορμήσεις των Βορειοελλαδιτών στο εσωτερικό της χώρας, την τιμητική τους φαίνεται να έχουν τα Ιωάννινα, τα Ζαγοροχώρια, το Πήλιο, το Δέλτα του Έβρου, το Καρπενήσι και η Εύβοια.