Προτάσεις δέχεται από αύριο 1η Ιουνίου, το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου αρχικού προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πρώτη πρόσκληση έχει ήδη φτάσει στους δυνητικούς δικαιούχους (περιφέρεια, δήμοι, επιμελητήρια κτλ) και αφορά την κατάθεση από 1 έως 30 Ιουνίου, ώριμων προτάσεων με αναπτυξιακό χαρακτήρα προϋπολογισμού έως πέντε εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εδώ και περίπου δύο μήνες που το αναπτυξιακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε από τη Μυτιλήνη στη διάρκεια επίσκεψης του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης έχουν υπάρξει αρκετές προτάσεις από τα νησιά του Αιγαίου. Όμως, από αύριο, η διαδικασία θα είναι οργανωμένη με κατάθεση συγκεκριμένου τεχνικού δελτίου που θα συνοδεύει την κάθε πρόταση για να μπορεί να διαπιστωθεί η ωριμότητα και η σκοπιμότητά του.

Μιλώντας σήμερα στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα τόνισε πως «η διαδικασία της αξιολόγησης θα είναι άμεση και γρήγορα θα λαμβάνεται απόφαση για το αν μια πρόταση εντάσσεται ή όχι. Η ομάδα στελεχών που θα διαχειριστεί τις προτάσεις είναι έμπειρη ενώ σε αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων».

«Ήδη στο υπουργείο έχουν φτάσει πολύ αξιόλογες προτάσεις όπως για την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια και συγκεκριμένα για την οργάνωση ενός δικτύου εξαγωγών που κρίνω ότι θα είναι από τις πρώτες που θα ενταχθεί» τόνισε ο κ. Κορκολής ενώ ανέφερε ότι «τα 25 εκατομμύρια είναι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος και ανάλογα με τις προτάσεις θα αναζητηθούν και άλλοι τρόποι χρηματοδότησης». Όπως είπε ήδη έγιναν ανοιχτές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία έδειξε ενδιαφέρον.

Η περιοχή παρέμβασης του προγράμματος είναι όλες οι περιοχές που περιλαμβάνονται στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου (περιφερειακές ενότητες Λέσβου, Λήμνου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας). Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση των τοπικών οικονομιών που αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους (νησιωτικότητα, υποδοχή μεταναστευτικών ροών κ.λπ.) και της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών.

Τα αιτήματα ένταξης των δράσεων στο πρόγραμμα θα υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους, στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.