Στη Ρώμη, στο πανεπιστήμιο La Sapienza, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού το 2011 στις Εστίες και τα Παραρτήματά του.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έκθεση σε ψηφιακή μορφή, με τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης, 100 χρόνια από τη γέννησή του» στην οποία παρουσιάζεται η πορεία, το λογοτεχνικό και εικαστικό έργο του Ελύτη (βραβείο Νόμπελ 1979) και αναδεικνύονται τρία βασικά έργα της ποίησής του: ‘Αξιον Εστί, Μαρία Νεφέλη και Τα ελεγεία της Οξώπετρας.

Θα παρουσιαστεί επίσης η παράλληλη, με τον ποιητή, ιστορική πορεία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα και οι επιρροές που άσκησαν στο έργο του ιστορικά γεγονότα, όπως η γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, η Αντίσταση, ο Εμφύλιος, ο Μάης του ’68 αλλά και οι σχέσεις με την εξουσία.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «H Iταλία τιμά τον Ελύτη: μαρτυρία και σκέψεις των κορυφαίων Ιταλών μεταφραστών του έργου του», στην οποία συμμετέχουν: Μάριο Βίττι, Βιτσέντζο Ρότολο, Μάσσιμο Καζούλο, Πάολα Μαρία Μινούτσι και Φιλίππο Μαρία Ποντάνι.

Η πρώτη μέρα του αφιερώματος περιλαμβάνει βραδιά μουσικής και ποίησης με τίτλο «M’ ένα τριφύλλι φως» (21/11) και επιχειρεί ν αναδείξει τις κυρίαρχες όψεις του προσωπικού μύθου του Ελύτη: φύση, γλώσσα, αισθήσεις και υπερβατικό στοχασμό.

Τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς έχει αναλάβει ο Γιώργος Κουρουπός, με αναφορές σε σημαντικούς σταθμούς μελοποίησης της ποίησής του Ελύτη, από τους Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκι. Παράλληλα, θα υπάρχουν ταυτόχρονες προβολές από τη ζωή καθώς και το ποιητικό και εικαστικό έργο του ποιητή.

Το αφιέρωμα στη Ρώμη (21 – 30 Νοεμβρίου) οργανώνεται με τη συνεργασία της Εστίας Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης και της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου της Τεργέστης και του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Από τις 21 Δεκεμβρίου, αφιέρωμα στο νομπελίστα ποιητή, οργανώνεται και στην Τεργέστη. Το αφιέρωμα ξεκινάει με λογοτεχνική βραδιά για την ζωή και το έργο του Ελύτη με εισηγήτρια την Μαρία Πάολα Μινούτσι.

Η έκθεση συνοδεύεται από αντίγραφα των κολάζ και υδατογραφιών του ποιητή και παρουσιάζει όλες τις ιταλικές εκδόσεις για το έργο.