Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι βγάζοντας μετά το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» και το γνωστό «Πίρι Ρέις», δίνοντας μάλιστα για αυτό μια πολύ γενική NAVTEX στην οποία απλά επισημαίνεται πως το σκάφος θα πλεύσει σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Το «Τσεσμέ» είναι για τρίτη, μάλιστα, φορά μέσα σε λίγες μέρες στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τη NAVTEX, που εξέδωσαν οι Τούρκοι, η περιοχή που θα πλεύσει είναι μεταξύ Λήμνου και Ουρανούπολης, έως και την Παρασκευή 10 Μαρτίου.

Η Άγκυρα όμως κλιμακώνει σε όλο το μέτωπο με τον ελληνισμό καθώς προκαλεί ευθέως και την Κύπρο.

Με την NAVTEX με κωδικό 275/17 δεσμεύει περιοχές δυτικά της Πάφου, έκτασης 340 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που βρίσκονται 6,7 χιλιόμετρα εκτός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μόλις 28 χιλιόμετρα ανοιχτά του λιμανιού της Πάφου.

Η δέσμευση ξεκίνησε θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Μαρτίου. Η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα μέσα στην «πόρτα» του λιμανιού της Πάφου είναι μεν εκτός κυπριακών χωρικών υδάτων, αλλά εντός της ΑΟΖ και αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία της Κύπρου στο «οικόπεδο 1» της ΑΟΖ της.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.