Κινητικότητα στις τοπικές κοινωνίες έχει προκαλέσει η Δημόσια Διαβούλευση που διεξάγει ως τις 15 Νοεμβρίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η διαβούλευση γίνεται επί του κειμένου τριών Διεθνών ανοικτών πλειοδοτικών διαγωνισμών για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιων μεταλλευτικών χώρων στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στις Γεωγραφικές Ενότητες Κιλκίς και Ροδόπης.

Τις επιφυλάξεις των κατοίκων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του θέματος εκφράζει ο Κώστας Κωνσταντινίδης, μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κιλκίς και της Οικοκοινωνικής Δράσης Νομού Κιλκίς, με αφορμή τη διοργάνωση σχετικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Κιλκίς.

Σύμφωνα με τον ίδιο η εμπειρία του από τις αποκαταστάσεις των αμιαντωρυχείων στην Κοζάνη και στο όρος Τρώωδος της Κύπρου καθώς και των λατομείων της Αττικής, έχει δείξει πως μόλις ολοκληρωθεί μια τέτοια δραστηριότητα, οι επενδυτές αφήνουν πίσω τους μια χαώδη κατάσταση.

«Καλούμαι, ως δασολόγος περιβαλλοντολόγος, σε ένα προβληματικό στάδιο για να αποκαταστήσω τις ζημιές που προκαλούνται από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Όταν φτάνω σε αυτό το σημείο μπορώ να κάνω ελάχιστα πράγματα για να αποκαταστήσω την αισθητική του τοπίου. Δεν υπάρχει θεραπεία» τονίζει.