Τις βασικές αρχές της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Παύλος Γερουλάνος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ενόψει του συνεδρίου του που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ανέφερε τους στόχους και τις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση για τη δεκαετία 2011-2021, όπως προκύπτουν από τη μέχρι τώρα συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και από τη μελέτη του ΣΕΤΕ: «Ελληνικός Τουρισμός 2020-Πρόταση για το νέο Αναπτυξιακό μοντέλο».

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΤΕ συμφώνησαν στις βασικές αρχές και δεσμεύθηκαν να συνδράμουν στην εξειδίκευση τους, υποβάλλοντας προτάσεις σχετικά με τις προτεραιότητες που πρέπει να υπάρξουν.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, που κράτησε περίπου δύο ώρες, ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι βασική προτεραιότητα του υπουργείου είναι να αξιοποιηθεί ο τουρισμός και η δυναμική που έχει αποκτήσει για να έλθουν περισσότερες επενδύσεις αλλά και επισκέπτες στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση νέων επισκεπτών, ο κ. Γερουλάνος στάθηκε στην ανάπτυξη των διεθνών αγορών που απευθύνεται η χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν τρία επίπεδα σε αυτές.

Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή των ευρωπαϊκών αγορών, η δεύτερη κατηγορία είναι οι καινούριες αγορές που έχουν ήδη ανοίξει για τον ελληνικό τουρισμό και τέλος, όπως είπε, υπάρχει μια εντελώς καινούρια αγορά, της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, οι οποίες έχουν τεράστιο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή, αλλά για την ανάπτυξη τους -σημείωσε- θα χρειαστεί να δημιουργηθούν συμμαχίες με γειτονικά κράτη, προκειμένου να κερδίσουμε επισκέπτες όχι μόνο για να έρθουν στην Αθήνα και την Ελλάδα, αλλά και για να συνδυάσουν τις διακοπές με κάτι άλλο.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός επισήμανε ότι το ΥΠΠΟΤ θα προσεγγίσει αυτές τις αγορές μέσα από την ίδρυση και μιας κοινής εταιρείας με το ΣΕΤΕ, για τη σωστή προβολή της Ελλάδας ως τουριστικός προορισμός.

Την ερχόμενη Πέμπτη ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού θα συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα, προκειμένου να ζητήσει τη συνεργασία τους πάνω στους βασικούς στόχους που θέτει η κυβέρνηση για τη στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού.