Την προστασία των τρανς προσφύγων και αιτούντων διεθνούς προστασίας ασύλου για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, επαναφέρει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), εκδίδοντας, παράλληλα, ένα τρίγλωσσο φυλλάδιο με τα δικαιώματά τους, το οποίο διατίθεται σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις στις δομές φιλοξενίας. Επίσης, αίτημα της τρανς κοινότητας αποτελεί η διαμονή ΛΟΑΤΚΙ ατόμων (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά, Κουήρ, Ίντερσεξ άτομα) σε ξεχωριστούς χώρους.

Υπάρχουν περίπου 13 περιπτώσεις ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων, για τις οποίες το Σ.Υ.Δ έχει αναλάβει την υποστήριξη αιτημάτων διεθνούς προστασίας ασύλου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου, Μαρίνα Γαλανού. “Είναι διαφόρων εθνικοτήτων, όπως Συρία, Ιράκ, Αίγυπτος, Υεμένη. Χώρες, στις οποίες οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι κινδυνεύουν, είτε διότι είναι παράνομη η ομοφυλοφιλία και η τρανς κατάσταση, είτε από τρίτους λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας του φύλου τους. Σε όλες τις περιπτώσεις έχουν υποστεί φρικτή βία στη χώρα καταγωγής τους. Περιστατικά βίας εναντίον ΛΟΑΤΚΙ ατόμων έχουν σημειωθεί, σύμφωνα με την κ. Γαλανού, και στα κέντρα υποδοχής. Όπως αναφέρει, το πλέον πρόσφατο συμβάν σημειώθηκε στη Χίο κατά τεσσάρων προσφύγων-ανάμεσά τους μία τρανς που υπέστη κακομεταχείριση, λόγω της ταυτότητας φύλου της στο χώρο φιλοξενίας και αναγκάστηκε να τον εγκαταλείψει.

Το τρίπτυχο – τρίγλωσσο φυλλάδιο του Σ.Υ.Δ. για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων με τίτλο «Trans* Asylum Guide» και υπότιτλο, «A short guide for transgender and LGBTI asylum seekers», είναι μεταφρασμένο στα αγγλικά, γαλλικά και αραβικά. Διατίθεται σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα προστασίας προσφύγων και αφορά στα δικαιώματα των αιτούντων διεθνούς προστασίας, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και κυρίως ταυτότητας φύλου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Περιέχει σχετικό απόσπασμα από το Π.Δ. 141/2013, το οποίο στους λόγους δίωξης, και επομένως τους λόγους παροχής διεθνούς προστασίας, συμπεριλαμβάνει το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, αλλά και τις οδηγίες του Συνηγόρου του Πολίτη αναφορικά με την ταυτότητα φύλου.Εκτός από τον ενημερωτικό της χαρακτήρα, η εν λόγω κίνηση βρίσκεται στην κατεύθυνση ανάληψης πρωτοβουλιών για την καλή επικοινωνία και γνώση των ισχυουσών νομοθεσιών και καλών πρακτικών που αφορούν θέματα ταυτότητας φύλου, όπως της πρόσφατης έκδοσης του Σ.Υ.Δ «Είμαι τρανς – ξέρω τα δικαιώματά μου».

Όπως αναφέρει η κ. Γαλανού, σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε ως ψήφισμα στις 10 Μαρτίου 2016, προτείνονται ξεχωριστές δομές φιλοξενίας για ΛΟΑΤΚΙ άτομα, κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα της τρανς κοινότητας. Τα ψηφίσματα, όμως, του ΕΚ δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, αποτελούν συστάσεις, δηλαδή, προς τα κράτη-μέλη. Το σωματείο, μεταξύ άλλων, καλεί την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή και σε εύλογο χρόνο τα αιτήματα ασύλου για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή έκφρασης φύλου.