Περιστατικό με πολιτικό αεροσκάφος αμερικανικής εταιρείας που δεν απαντούσε στις κλίσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατά τη διέλευση του από το FIR Αθηνών σημειώθηκε χθες αργά το απόγευμα με αποτέλεσμα να ζητηθεί η συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας για να αποκατασταθεί η επαφή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πολιτικό αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση από Γαλλία προς Κουβέιτ, προερχόμενο από την Αλβανία -όπου επίσης δεν απαντούσε στις κλήσεις της τοπικής ΥΠΑ- εισήλθε στο FIR Αθηνών χθες στις 19:10. Το αεροσκάφος διατηρούσε κανονική πορεία σε ύψος 30.000 ποδιών αλλά δεν απάντησε σε κλίσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατά τη διέλευσή του από το FIR Αθηνών. Έτσι στις 19:38 και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, απογειώθηκε ζεύγος F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης, στη Σούδα, με σκοπό την αναχαίτισή του. Στις 19:49 αναχαιτίσθηκε 7 ναυτικά μίλια ανατολικά της Σαντορίνης και στις 19:55 απέκτησε την επαφή με την ΥΠΑ οπότε τα F-16 αποχώρησαν. Στις 20:10 το πολιτικό αεροσκάφος εξήλθε από το FIR Αθηνών.

Οι πληροφορίες ανάφεραν ότι ενδεχομένως οι πιλότοι δεν ήταν συντονισμένοι στη σωστή συχνότητα κάτι το οποίο διαπίστωσαν μόλις αντελήφθησαν τα ελληνικά μαχητικά οπότε συμμορφώθηκαν και ακολούθησαν την προβλεπόμεννη διαδικασία.