«Μικρό Λούβρο» χαρακτήρισε το μουσείο Μπενάκη ο Ολιβιέ Ντεκότ

«Στόχος είναι να γίνει ένα διεθνές μουσείο»


ΕΛΛΑΔΑ
16:09
19/05/2016
«Μικρό Λούβρο» χαρακτήρισε το μουσείο Μπενάκη ο Ολιβιέ Ντεκότ
7
loading

«Μικρό Λούβρο» χαρακτήρισε το μουσείο Μπενάκη, ο νέος διευθυντής του Ολιβιέ Ντεκότ, ο οποίος συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Απρόβλεπτες Συναντήσεις», που πραγματοποιούνται στον βιβλιοπωλείο Ιανός.

Η ανάδειξη του Ολιβιέ Ντεκότ στη θέση του διευθυντή τού μουσείου Μπενάκη, αντικαθιστώντας τον 'Αγγελο Δεληβοριά, σήμανε την αρχή μιας νέας εποχής για το μουσείο που τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας.

Η συζήτηση διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και ο κ. Ντεκότ μίλησε για τη ζωή του, με επίκεντρο τα φοιτητικά του χρόνια και την αγάπη του για τον ελληνικό πολιτισμό.

Ο ανήσυχος Γάλλος αναφέρθηκε στον παππού του, ο οποίος δίδαξε γαλλικά στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και του εμφύσησε την αγάπη για την Ελλάδα. «Μου αρέσει πολύ το 'Αγιο Όρος αν και δεν είμαι ορθόδοξος» είπε και συμπλήρωσε: «αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ είναι τα μικρά μουσεία και θέατρα που κρατούν ζωντανή τη δημιουργία».

Για τα σχέδιά του για το μουσείο Μπενάκη, ο κ. Ντεκότ υπήρξε φειδωλός. «Το όραμά μου το αναπτύσσω στην καθημερινότητα. Το αρχικό μου σχέδιο αναπροσαρμόζεται, καθώς ανακαλύπτω το μουσείο. Στόχος είναι να γίνει ένα διεθνές μουσείο» σημείωσε και πρόσθεσε: «είναι πολύ σημαντικό το δημόσιο και το ιδιωτικό να είναι συνδεδεμένα και να συνεργάζονται στενά».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar ΤζέλαΔ

  Ότι του φανεί του λωλοστεφανή... Αυτό ήταν το όνειρο του Μπενάκη; Επιτέλους λίγη σοβαρότητα. Μετά την κωμωδία της επιλογής, νέος κύκλος επεισοδίων για αμείωτο κέφι. Και το Ίδρυμα καταρρέει μέρα τη μέρα !

 2. avatar benaki1

  Πόσο υπερφιαλο και ταυτόχρονα αφελές και θρασύ είναι να είσαι βία 40 ετών, δυο μήνες σε μια θέση, χωρίς να έχεις καμμιά επιστημονική ή άλλη σχετικη διαδρομή πλην αυτής του κρατικού υπαλλήλου του Γαλλικού Δημοσίου και να μιλάς για τη ζωή σου και την πορεία σου; Η αγιογραφία που πάει να φτιάξει η κ Πουρνάρα ως εντεταλμένη τιλνος άραγε, που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αποτελείται απο πολυ φτηνά υλικά.

 3. avatar ανν2

  Όλοι οι διευθυντές των προαναφερθέντων Οργανισμών ήταν επιτυχημένοι πουλώντας ωστόσο, κι ας μας επιτραπεί η έκφραση, ένα \"προϊόν\" το οποίο η επιστημονική τους κατάρτιση επιτρέπει να γνωρίζουν σε βάθος και τους δίνει τα εργαλεία να το υποστηρίξουν και να το προωθήσουν. Μπορεί ο νέος Διεθυντής να μιλήσει για τις συλλογές, τη μουσειακή πολιτική ή την ουσία του Ελληνικού Πολιτισμού στη διαχρονία του όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τις εκθέσεις και τις συλλογές, εκτεθειμένες ή αφανείς του Μουσείου.
  Για αυτό ακριβώς μας μιλάει για τον παππού του και τα φοιτητικά του χρόνια.
  Το προφίλ του κ. Ντεκότ:
  Ιστορία και Μουσικολογία με ειδίκευση στο έργο Ρώσων συνθετών διαφωνούντων με το σοβιετικό καθεστώς.
  Ούτε «μεταπτυχιακό τίτλο, κατά προτίμηση διδακτορικό, σε επιστημονικό αντικείμενο σχετικό με την ευρύτερη θεματολογία των μουσειακών συλλογών και/ή της μουσειακής λειτουργίας» που απαιτούσε η θέση.
  http://www.benaki.gr/index.asp?lang=gr&id=4050101&sid=257
  Εργάστηκε στον όμιλο Vivendi ο οποίος ασχολείται με τα media. http://www.vivendi.com/vivendi/vivendi-en-bref-2
  Εργάστηκε ως τεχνικός σύμβουλος , αφού είχε εργαστεί στο τομέα πολιτισμού του κόμματος RSR (Rassemblement pour la République), του υπουργού πολιτισμού Jean-Jacques AILLAGON το 2002, όχι για θέματα Μουσείων ή πολιτιστικής κληρονομιάς, θέση την οποία κατείχε η κ. Anne MAGNANT. http://www.culture.gouv.fr/culture/actualites/composition-du-cabinet.rtf.
  Διπλωμάτης στο Μιλάνο, σύμβουλος για θέματα όπερας, IFA.

 4. avatar Άννα Γεραλή 1

  Επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για τη διεθνή τάση επιλογής αλλοδαπών διευθυντών Μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών, η οποία συνιστά κατά πολλούς νέα εποχή στα πολιτιστικά πράγματα της Ευρώπης και γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί και η επιλογή Μπενάκη στην τάση αυτή δυο λόγια για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Ανατρέχοντας σε παλιότερο άρθρο της κας Πουρνάρα η οποία πήρε και τη σχετική συνέντευξη http://www.kathimerini.gr/833068/article/politismos/eikastika/enas-3enos-sto-mpenakh. Βρίσκουμε τα εξής « στη Βρετανία ο επικεφαλής της Εθνικής Πινακοθήκης είναι Aγγλοϊταλός και του Βρετανικού Μουσείου, Γερμανός. Ο Βέλγος επικεφαλής της Tate Modern μετακομίζει στη Γερμανία».
  Αυτό που δε μας λέει η αρθρογράφος ωστόσο, είναι το προφίλ των διευθυντών των φορέων που επικαλείται. Χωρίς καμιά εξαίρεση είναι ιστορικοί της Τέχνης με βαριές επιστημονικές αποσκευές, προερχόμενοι από τα σπλάχνα μερικών από τα σημαντικότερα Μουσεία. Για του λόγου το αληθές.
  Victoria and Albert Museum:
  http://www.vam.ac.uk/content/articles/s/senior-management-team/
  British Museum: http://www.britishmuseum.org/about_us/news_and_press/press_releases/2015/new_director_appointed.aspx
  National Gallery:
  http://www.nationalgallery.org.uk/about-us/press-and-media/press-releases/gabriele-finaldi-appointed-director-of-the-national-gallery
  Tate Modern:
  http://www.ft.com/cms/s/0/c716dc80-ea8f-11e4-96ec-00144feab7de.html

 5. avatar George-x

  Μήπως ο νέος διευθυντής εννοεί πως θα προσπαθήσει να φανεί αντάξιος του Δεληβοριά και πως στόχος του είναι να καταφέρει να διατηρήσει την ήδη διεθνή φήμη του Μουσείου;

 6. avatar museum fan

  Από ποτε η επιλογή κάποιου που καμμιά σχέση δεν έχει με το αντικείμενο συνιστά αρχή νέας εποχής; Αναπροσαρμογή σχεδίου και καθημερινη ανακάλυψη παντελή ελλεψη σχεδίου μυρίζει. Τέλος εποχής ...

 7. avatar newsbeast1

  Τι ακριβώς σημαίνει (sic) Διεθνές Μουσείο; Γιατί από αναγνωρισιμότητα και διεθνή αναγνώριση δεν πάσχει το Μπενάκη. Αλλού είναι τα χρόνια προβλήματά του και πολύ φοβούμαι οτι το γεγονός οτι ο νέος διευθυντής δεν έχει κάνει τον κόπο να ενημερωθεί για την ιστορία του Μουσείου και \"το αρχικό μου σχέδιο αναπροσαρμόζεται, καθώς ανακαλύπτω το μουσείο\" μαρτυρεί πολλά για το άστοχο της επιλογής του.
  Επίσης, στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων η συμβολή ενός ιδρύματος σα το Μπενάκη ήταν η συνέντευξη Ντεκότ? Ο, δύο μηνών, διευθυντής να ομιλεί για τον Ελληνιστή παππού? Εκτός αν ανοίγει μια νέα σελίδα \"Ο διευθυντής ως έκθεμα\".

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει