Με κεντρικό μήνυμα «Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι παράπλευρες απώλειες στην διαπραγμάτευση» η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία έστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιστολή  στην οποία τονίζεται ότι το αναπηρικό κίνημα δεν θα ανεχθεί τα άτομα με αναπηρία να βρεθούν ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες της διαπραγμάτευσης.

Μάλιστα στην σχετική επιστολή υπενθυμίζουν στον Αλέξη Τσίπρα τις δεσμεύσεις του στην τελευταία συνάντησή τους την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ.

Το κείμενο της επιστολής

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, απευθύνουμε προς εσάς επιστολή, ζητώντας σας να προστατέψετε τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Ζητάμε τα άτομα με αναπηρία να μην βρεθούν ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες της διαπραγμάτευσης. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) συναντήθηκε μαζί σας τελευταία φορά με την ευκαιρία της 3ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ, όπου και τονίστηκε ότι αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησής σας η αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής προστασίας συνολικά για τους πολίτες και ειδικά για τα άτομα με αναπηρία.

Δηλώνουμε ότι τώρα είναι η ώρα της προστασίας των ατόμων με αναπηρία. Τώρα είναι η ώρα η κυβέρνησή σας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην επιτρέψει τα θιγούν τα ελάχιστα που έχουν μείνει ως μέτρα προστασίας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Τώρα ήρθε η ώρα η κυβέρνηση σας να μην επιτρέψει τα άτομα με αναπηρία να θεωρηθούν ως «παράπλευρη απώλεια» στο τραπέζι της συμφωνίας με τους δανειστές της χώρας.

Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, το αναπηρικό κίνημα έρχεται αντιμέτωπο με την έντονη φημολογία – διαρροή στον Τύπο περί περικοπής των αναπηρικών επιδομάτων, αυτή τη φορά ως απαίτηση των δανειστών της χώρας. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα αναπηρικά επιδόματα έχουν μπει στο στόχαστρο του Κουαρτέτου που ζητά επιπλέον αξιολογήσεις και μειώσεις δικαιούχων, καθώς και ευθεία σύνδεσής τους με το ελάχιστα εγγυημένο εισόδημα.

Απευθυνόμαστε σε εσάς προσωπικά να βάλετε τέρμα στη φημολογία, να κάνετε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα άτομα με αναπηρία δεν είναι «παράπλευρες απώλειες».
Ζητάμε να προστατευτούν οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία, οι φοροαπαλλαγές, ζητάμε την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης, του τομέα Υγείας – Πρόνοιας, των μισθών, των φαρμάκων, διεκδικούμε να μην κλείσουν οι δομές για τα παιδιά με αναπηρία, να μην επιστρέψουμε στα ιδρύματα, διεκδικούμε τη λήψη μέτρων για την πλήρη προστασία δανειοληπτών με αναπηρία και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες, διεκδικούμε τον επανακαθορισμό ευνοϊκών προϋποθέσεων για την απαλλαγή και μείωση του ΕΝΦΙΑ, ζητάμε να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας για την προστασία της Αναπηρίας!

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ώρα είναι τώρα. Προσδοκούμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο πάνδημο αίτημα των ατόμων με αναπηρία για κοινωνική προστασία.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ