Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε την προσφυγή της ΕΒΓΑ κατά της απόφασης επιβολής προστίμου που της είχε επιβάλλει η Νομαρχία Πειραιά και αφορούσε την προώθηση στην αγορά προϊόντος με παραπλανητική σήμανση οδηγώντας τους καταναλωτές σε πλάνη αναφορικά με τη σύνθεσή του.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο, αναγνωρίζοντας και επιβεβαιώνοντας την ορθότητα των ενεργειών της Νομαρχίας, έκρινε ότι η προσφεύγουσα εταιρεία υπέπεσε στην παράβαση που της αποδόθηκε και για το λόγο αυτό νομίμως της επιβλήθηκε το πρόστιμο, δεχόμενο ωστόσο να το μειώσει από τα 120.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ, λόγω των διαρθρωτικών ενεργειών στις οποίες προέβη η ΕΒΓΑ και του γεγονότος ότι δεν ήταν υπότροπη.

Η παράβαση της γνωστής βιομηχανίας γάλακτος εντοπίστηκε στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί η Νομαρχία Πειραιά για την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα η υπόθεση ήρθε στο φως το καλοκαίρι του 2007, όταν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή της Νομαρχίας σε έλεγχο που πραγματοποίησαν σε σούπερ μάρκετ διαπίστωσαν ότι, τα κρουασάν «FOLIE – SOFT PRALINE» της εταιρείας, ενώ στο έμπροσθεν μέρος της συσκευασίας τους εμφανίζονταν φωτογραφίες σοκολάτας και φουντουκιού, στην πίσω πλευρά δεν αναγράφονταν πουθενά τα απεικονιζόμενα συστατικά.
Τότε οι ελεγκτές δέσμευσαν προσωρινά 319 τεμάχια του προϊόντος και ταυτόχρονα έστειλαν δείγμα για εργαστηριακή ανάλυση στις υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του κράτους.

Το προϊόν σύμφωνα με τα αποτελέσματα τόσο της πρώτης, όσο και της κατ’ έφεση εξέτασης αλλά και της γνωμάτευσης του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου κρίθηκε, ως μη κανονικό, καθώς διαπιστώθηκε πως αν και στην εξωτερική συσκευασία του υπήρχαν εικόνες από φουντούκια και σοκολάτα, περιείχε μόνο αρώματα αυτών, με αποτέλεσμα να οδηγείται ο καταναλωτής σε πλάνη ως προς τη σύνθεση του τροφίμου.

Κατόπιν αυτού η Νομαρχία Πειραιά η οποία είχε ήδη ενημερώσει τους υπεύθυνους της εταιρείας για την απόσυρση του κρουασάν και προβεί στην προσωρινή δέσμευση του προϊόντος από διάφορα καταστήματα τροφίμων του ευρύτερου Πειραιά, προχώρησε μετά την κλήση της εταιρείας σε απολογία και τη συνεδρίαση τριμελούς επιτροπής στην επιβολή προστίμου σε βάρος της ΕΒΓΑ Α.Ε., ύψους 120.000 ευρώ, για παραπλάνηση του καταναλωτή.

Από την πλευρά της η εταιρεία ΕΒΓΑ αντί της απόσυρσης, προχώρησε, ως εναλλακτική διορθωτική ενέργεια, στην επικόλληση επί της συσκευασίας του τροφίμου, αυτοκόλλητου, προκειμένου να καλυφθεί η εικόνα της σοκολάτας και των φουντουκιών και στην παραγωγή και διάθεση του συγκεκριμένου τύπου κρουασάν σε νέα συσκευασία (χωρίς την απεικόνιση φουντουκιού και σοκολάτας).

Παράλληλα προσέφυγε στην Περιφέρεια Αττικής για ακύρωση του επίμαχου προστίμου, η οποία όμως απερρίφθη, δικαιώνοντας την απόφαση της Νομαρχίας Πειραιά.
Η δεύτερη δικαίωση για την Νομαρχία Πειραιά ήρθε αυτή τη φορά από το Διοικητικό Πρωτοδικείο του Πειραιά στο οποίο προωθήθηκε η υπόθεση.

Στο σκεπτικό του το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι ορθώς και σύμφωνα με την νομοθεσία ενήργησε η Νομαρχία Πειραιά, υποχρεώνοντας με την απόφασή του την προσφεύγουσα εταιρεία ΕΒΓΑ να καταβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ για παραπλάνηση των καταναλωτών.