Μαζική και δυναμική ήταν η συμμετοχή των πολιτών της Πάτρας στον σημερινό δίωρο αποκλεισμό των διοδίων του Ρίου που έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αυθαίρετη απαίτηση της Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδώρας Τζάκρη να συνεχιστεί η λειτουργία του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας και την άρνησή της να στηρίξει το σχέδιο του Δήμου για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Κάτοικοι από όλες τις περιοχές της Πάτρας και όλων των πολιτικών προτιμήσεων βρέθηκαν σήμερα στα διόδια και ένωσαν τη φωνή τους στον κοινό και μεγάλο αγώνα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών αλλά και των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ, για την προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως για την αποτροπή του ορατού κινδύνου να πνιγεί η Πάτρα στα σκουπίδια.

Οι πολίτες της Πάτρας είπαν «όχι» στην συνέχιση της λειτουργίας της Ξερόλακκας και έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι πρέπει να ακούσει την φωνή της πόλης και να βάλει πάνω απ΄όλα τους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν χρώμα και κομματικές ταμπέλες. Έχουν μόνο ανάγκες και δικαιούνται την προστασία της υγείας τους.

O αποκλεισμός ξεκίνησε στις 11 το πρωί και διήρκεσε μέχρι η 1 μετά το μεσημέρι παρά τη δυνατή βροχή, με τους συγκεντρωμένους να παραμένουν στο σημείο αμετακίνητοι.
Είχαν προηγηθεί προσυγκεντρώσεις στις 10 το πρωί την Ακτή Δυμαίων, στην Περιβόλα και στα Συχαινά.

Απευθυνόμενους στους συγκεντρωμένους, πολίτες ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς τους ευχαρίστησε για τη δυναμική συμμετοχή τους και υπογράμμισε ότι το πλέον σημαντικό είναι το γεγονός ότι στον αποκλεισμό δεν συμμετείχαν μόνο κάτοικοι της Ξερόλακκας, αλλά κάτοικοι από όλες τις περιοχές της Πάτρας από το ένα της άκρο μέχρι το άλλο, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι πολίτες έχουν καταλάβει πως το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι πρόβλημα όλης της πόλης. Ότι έχουν συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους.

Ο Δήμος ζητά:
– Να μεταφερθούν τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ του Φλόκα, εκεί που άλλωστε έχει επιλεγεί και από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό να κατασκευαστεί το Εργοστάσιο και ως εκ τούτου να καταλήγουν τα απορρίμματα όλου του Νομού Αχαΐας.
– Να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ του Φλόκα, ώστε να προστατευτεί απόλυτα η δημόσια υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος.
– Να εξελιχθεί δημόσια διαβούλευση για το θέμα του εργοστασίου, ώστε να διασφαλιστεί η περιβαλλοντικά ωφέλιμη λειτουργία του και με οικονομικούς όρους που δεν θα είναι δυσβάσταχτοι για τους δημότες.

Πηγή: thebest