Τα δύο προγράμματα, κοινωνικής απασχόλησης και απασχόλησης ανέργων, που υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τα οποία απευθύνονται σε συνολικά 115.000 ωφελούμενους, παρουσίασε η υπουργός Λούκα Κατσέλη, σε εκπροσώπους φορέων της Ξάνθης.

Στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης στο Επιμελητήριο του νομού, η κ. Κατσέλη υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί μια ευκαιρία σε όλους εκείνους που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ανεργία, να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Υπογράμμισε ότι με τα προγράμματα αυτά δεν θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας, όμως θα αποτελέσουν μια βοήθεια για τους πολίτες μιας ολόκληρης περιφέρειας, όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που έχει τα υψηλότερα ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η υπουργός υπογράμμισε ειδικότερα ότι στο νομό Ξάνθης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου, υπάρχουν καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ 12.000 άνεργοι. Πρόσθεσε πως ο ακριτικός νομός της Ξάνθης αντιμετωπίζει και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας καθώς συνορεύει με τη Βουλγαρία και την Τουρκία που έχουν χαμηλότερα μεροκάματα, κόστος παραγωγής και φορολογία.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης η κ.Κατσέλη επισήμανε ότι, πρόθεση του υπουργείου είναι να συμμετέχουν όχι μόνοι οι δήμοι αλλά και πολλά άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου όπως νοσοκομεία, γηροκομεία, νοσηλευτικά ιδρύματα, σύλλογοι με κοινωνική δράση. Τα προγράμματα αυτά θα είναι ευέλικτα όσον αφορά το χρόνο υλοποίησης τους αλλά δεν θα ξεπερνούν τους πέντε μήνες διάρκεια και το ποσό των αποδοχών έχει οριστεί στα 625 ευρώ μηνιαίως, με καλυμμένες όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.

Στο νομό Ξάνθης υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης 1500 άτομα ίσως και παραπάνω (σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ οι διαθέσιμες θέσεις είναι 8000).

Η υπουργός τόνισε πάντως πως της προκάλεσε εντύπωση η ετοιμότητα που έχουν δείξει ο Δήμος, η Μητρόπολη και η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης που ήδη καταθέσανε συγκεκριμένες προτάσεις.

Κατά την υπουργό, το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας είναι προάγγελος ενός σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική οικονομία με τη θεσμοθέτηση της κοινωνικής επιχείρησης η οποία θα αφορά συνεταιρισμούς και άλλες κοινωνικές ομάδες που θα μπορούν να αναπτύσσουν εμπορική δραστηριότητα.

Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, υπεγράφη στο Επιμελητήριο Ξάνθης από τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και την υπουργό Λούκα Κατσέλη το πρωτόκολλο συνεργασίας για το Τοπικό Σύμφωνο Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) ανάμεσα στην Περιφέρεια ΑΜΘ και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το ΤΟΠΣΑ θα ξεκινήσει να υλοποιείται το καλοκαίρι, θα έχει διάρκεια μέχρι δυο χρόνια, θα απευθύνεται σε 6.000 ωφελούμενους σε όλη την Περιφέρεια. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 190.000.000 πανελλαδικά. Στόχος του είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και η προετοιμασία ανέργων για ένταξή τους στην αγορά εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν και χρειάζεται να καλυφθούν σε ειδικευμένους αλλά και ανειδίκευτους εργαζόμενους.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι για όσους χρωστάνε κεφαλοποιούνται οι παλιές ασφαλιστικές εισφορές και εφόσον έχουν ταχτοποιήσει οικονομικά τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές θα μπορούν να πληρώνουν μόνο ένα 20% ετησίως από τις εισφορές προηγούμενων ετών.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο αργότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται, η κ. Κατσέλη υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει έλλειψη συνοχής στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Οι διαφωνίες είναι θεμιτές, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να θέσουμε σε κίνδυνο τη συνοχή του κόμματος λόγω της ευθύνης που έχουμε στη δύσκολη κατάσταση της χώρας.

Ως κυβέρνηση έχουμε κρατήσει τη συλλογικότητα».