Δεν γνωρίζετε την απάντηση; Μην ανησυχείτε, ανήκετε στο μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων που δεν γνωρίζουν και πολλά πράγματα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο.

Αν πιστεύετε πως οι ευρωβουλευτές κάθονται ανάλογα με τη χώρα τους, ανήκετε στο 38% των Ευρωπαίων που έχουν αυτήν την εσφαλμένη εντύπωση. Σωστά απαντούν Ολλανδοί, Βέλγοι, Σουηδοί, Εσθονοί και Σλοβένοι.

Οι καλύτερα ενημερωμένοι πολίτες για το ρόλο και τις λειτουργίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι άνδρες ηλικίας 40-54 ετών, από μεσαία και υψηλά κοινωνικά στρώματα, ενώ το 69% των Ευρωπαίων εξακολουθεί να δηλώνει κακά ενημερωμένο για τις δραστηριότητές του.  

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτηρίζεται θετικά ως προς τις επιδόσεις της αποτελεσματικότητας και δημοκρατικότητας και αρνητικά ως προς τον δυναμισμό, ενώ τελικά οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν την ισχυροποίησή του (55% έναντι 52%). Υπέρ ενός ισχυρότερου ρόλου της Ευρωβουλής τάσσονται πάντως οι Κύπριοι, Ισπανοί, Έλληνες, Σλοβάκοι, Ρουμάνοι και Βέλγοι. Την αντίθεσή τους δηλώνουν οι Βρετανοί, Ιρλανδοί, Αυστριακοί, Γερμανοί και Δανοί.

Στον τομέα των προτεραιοτήτων, καλές επιδόσεις ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδίδουν στην Ευρωβουλή οι Κύπριοι, Λεττονοί, Σλοβένοι, Ούγγροι και Έλληνες, ενώ χαμηλά τη βαθμολογούν οι Πορτογάλοι, Λουξεμβούργιοι, Ιταλοί και Βρετανοί. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η προώθηση της ισότητας των φύλων, όπου επίσης η Ευρωβουλή παίρνει καλή βαθμολογία από τη Γαλλία, Σουηδία, Ιρλανδία και Λεττονία, ενώ χαμηλή από τη Λεττονία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Λιθουανία και Εσθονία. Στην τρίτη προτεραιότητα, την προάσπιση της αλληλεγγύης, επιβραβεύουν την Ευρωβουλή οι Βούλγαροι, Έλληνες, Σλοβάκοι, Τσέχοι, Κύπριοι και Γερμανοί, ενώ την αποδοκιμάζουν οι Βρετανοί, Σουηδοί, Δανοί και Γάλλοι.

Σε θέματα φτώχειας και κοινωνικής ενσωμάτωσης καλή βαθμολογία παίρνει η Ευρωβουλή από την Ελλάδα, Πορτογαλία, Λετονία και Ισπανία, ενώ κακή από τη Μάλτα, Ιταλία, Βρετανία και Δανία. Ως προς την κατανάλωση και τη δημόσια υγεία επικροτούν τη δράση της Ευρωβουλής οι Κύπριοι, οι Έλληνες, οι Βούλγαροι και οι Μαλτέχοι, ενώ την θεωρούν ανεπαρκή οι Σουηδοί, Βρετανοί, Λουξεμβούργιοι και Ισπανοί.