Για το τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε ένα παιδί σε κατάσταση πνιγμού μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η παιδίατρος Κατερίνα Κατσιμπάρδη, που τονίζει ότι, αν και είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να κάνουν μαθήματα κολύμβησης, πρέπει και οι γονείς να είναι σε θέση να τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ανάγκης.

Η παιδίατρος εξηγεί πως, σε περίπτωση πνιγμού στη θάλασσα, πάντα καλούμε το ΕΚΑΒ πριν κάνουμε οποιαδήποτε άλλη κίνηση και στη συνέχεια, πριν μπούμε μέσα στη θάλασσα, προσπαθούμε να βρούμε κάποιο αντικείμενο, όπως μια σανίδα, για να μεταφέρουμε το άτομο πιο σταθερά έξω από τη θάλασσα.

Στη συνέχεια, η κ. Κατσιμπάρδη αναφέρει πως προσεγγίζουμε το άτομο πάντα από πίσω για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να γραπωθεί από πάνω μας και προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε τον αυχένα και στη συνέχεια να το βγάλουμε από τη θάλασσα.

Γενικά σε περίπτωση πνιγμονής, δηλαδή την είσοδο υγρής ή στερεάς ουσίας στην τραχεία ή στους βρόγχους που έχει σαν αποτέλεσμα την απόφραξη της αναπνευστικής οδού, οι πρώτες βοήθειες, σύμφωνα με την παιδίατρο, περιλαμβάνουν:

Χτυπήματα στην πλάτη και κοιλιακές ωθήσεις (μέθοδος Heimlich) για την απομάκρυνση του ξένου σώματος και, αν δεν είναι επιτυχείς, ακολουθεί η ΚΑΡΠΑ (Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση), μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές και παραδείγματα για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.