Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε η Χίος μετά από απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νικολάου Παπαευσταθίου καθώς η κατάσταση στο νησί είναι δραματική μετά τις φωτιές που καίνε σε πέντε ενεργά μέτωπα για δεύτερο 24ωρο.

Πέντε ενεργά μέτωπα στο νησί

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στα αρχικά τρία μέτωπα σε Κοφινά, Αγία Άννα και Άγιο Μακάριο Βροντάδου, προστέθηκαν δύο νέα εστίες: μία στον Άγιο Μάρκο και μία ακόμη στα Αγιάσματα, δυσκολεύοντας περαιτέρω την επιχείρηση.

Προς τα Μαστιχοχώρια οι φλόγες

Η φωτιά έχει κυκλώσει τον οικισμό Δαφνώνας έξω από την πόλη της Χίου και έχει περάσει στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Συκούσης, όπου οι κάτοικοι στις 11.12 έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν την περιοχή με κατεύθυνση την πόλη. Η πυρκαγιά το μεσημέρι πέρασε στο νότιο κομμάτι οδεύει προς τα Μαστιχοχώρια.

Νέα προειδοποίηση από το «112» εστάλη στις 13.23 για τις περιοχές Βέσσα, Λιθί, Ελάτα και Αρμόλια. Οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν, μέσω Κοντελόπου, προς το κλειστό γυμναστήριο Λιβαδίων.

Μήνυμα του 112 σε Βέσσα, Λιθί, Ελάτα, Αρμόλια και Λεπτόποδα

Η Πολιτική Προστασία απέστειλε μήνυμα μέσω του 112, καλώντας τους κατοίκους των οικισμών Βέσσα, Λιθί, Ελάτα και Αρμόλια, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, να απομακρυνθούν άμεσα λόγω δασικής πυρκαγιάς. Οι πολίτες καλούνται να κινηθούν μέσω Κοντελόπου προς το κλειστό γυμναστήριο Λιβαδίων και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των Αρχών για την ασφάλειά τους.

Παράλληλα, σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται και οι κάτοικοι του οικισμού Λεπτόποδα στη βόρεια Χίο. Μήνυμα του 112 τους καλεί να είναι σε επιφυλακή για ενδεχόμενη απομάκρυνση, καθώς νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή σήμερα το πρωί, αποτελώντας την πέμπτη κατά σειρά από χθες. Αν και οι φλόγες δεν απειλούν άμεσα τον οικισμό, η παρουσία ισχυρών βόρειων ανέμων 4-5 μποφόρ, με ριπές που φτάνουν τα 6-7 μποφόρ, καθιστά την κατάσταση κρίσιμη.

Οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό των μετώπων, ενώ οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν σε εγρήγορση και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των πυροσβεστικών και πολιτικών αρχών.

Περισσότεροι από 250 απ’ όλη τη χώρα στο νησί

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ολοένα αυξάνονται για να αντιμετωπιστούν τα πέντε ενεργά μέτωπα που καίνε το νησί για δεύτερο 24ωρο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική περισσότεροι από 250 πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στο νησί για να ριχθούν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, 92 πυροσβέστες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων οι 80 από την 1η , 2η , 6η, 9η και 10η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.

Ακτοπλοϊκώς θα αναχωρήσουν από τον Πειραιά 110 πυροσβέστες με 34 οχήματα, καθώς και 30 Εθελοντές με 4 εθελοντικά οχήματα.

Από την Καβάλα θα αναχωρήσουν 44 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ενώ και από τη Λέσβο θα μεταβούν στη Χίο 8 πυροσβέστες με 2 οχήματα.

Έρευνα για τα αίτια

Στο νησί επιχειρεί ήδη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), το οποίο σε συνεργασία με την Κρατική Ασφάλεια Χίου έχει αναλάβει τη διερεύνηση των αιτίων εκδήλωσης των πυρκαγιών. Οι πολλαπλές εστίες και η γεωγραφική τους διασπορά γεννούν υποψίες για ανθρωπογενή παρέμβαση, χωρίς όμως – μέχρι στιγμής – να έχουν ανακοινωθεί επίσημα ευρήματα ή προσαγωγές.

H SEAJETS διέθεσε χωρίς αμοιβή δύο επιπλέον πλοία της

Ενισχύονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται στη Χίο με την κινητοποίηση σημαντικών μέσων και δυνάμεων. Σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση η SEAJETS διέθεσε χωρίς αμοιβή δύο πλοία, το AQUA BLUE που απέπλευσε στις 11.00 το πρωί από το λιμάνι της Καβάλας, ενώ στις 16.30 αναχώρησε και από το λιμάνι του Πειραιά το AQUA JEWEL με επιπλέον ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και πυροσβεστικά οχήματα.