Ανησυχία και αγανάκτηση επικρατούν στην Κύθνο, έπειτα από τις καταγγελίες για περιστατικά δηλητηρίασης ζώων με φόλες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί νεκροί σκύλοι και γάτες σε διάφορα σημεία του νησιού.

Ο δήμαρχος του νησιού Σταμάτης Γαρδέρης ανέφερε πως ελπίζει ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

«Από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε το γεγονός ή τα γεγονότα. Εγώ μιλάω πάντα με στοιχεία (…) Είναι αποδεδειγμένο ότι το σκυλάκι της κοπέλας που ήρθε να εργαστεί στο νησί έχει πεθάνει από φόλα που βρέθηκε σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Το άλλο περιστατικό δεν είναι διαπιστωμένο (…) όπως δεν είναι διαπιστωμένο και οι γάτες που έχουν βρεθεί νεκρές στο νησί ότι είναι από δηλητήριο», είπε, συμπληρώνοντας πως στην Κύθνο βρίσκεται κλιμάκιο της αστυνομίας που ερευνά την υπόθεση.

«Εχθές που μίλαγα με την κτηνίατρο έστελνε τα στοιχεία για τοξικολογικές εξετάσεις».

«Είναι κάποιος ανεγκέφαλος, κάποιος εγκληματίας (σ.σ. αυτός που έβαλε τις φόλες) και μιλάω σαν ένας άνθρωπος που έχει τρία ζώα μέσα στο σπίτι. Δεν μπορεί όμως για έναν ή δύο ανεγκέφαλους να καταδικάζεται ένα ολόκληρο νησί», σημείωσε ο δήμαρχος του νησιού.

(Δείτε το απόσπασμα από το 14:03)

Θυμίζεται ότι στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» είχαν μιλήσει οι ιδιοκτήτριες των δύο σκύλων που έχασαν τη ζωή τους από δηλητηριασμένα δολώματα στην Κύθνο.

Όπως κατήγγειλε η Λένα, η οποία είχε μεταβεί στο νησί για να εργαστεί κατά την τουριστική περίοδο, το ένα από τα δύο σκυλάκια της, η Έλλη, δηλητηριάστηκε και πέθανε με φρικτό τρόπο. Το δεύτερο κατοικίδιο σώθηκε την τελευταία στιγμή, χάρη στην άμεση αντίδραση της ίδιας.

«Είχα κατέβει στο νησί για σεζόν στις 24 Απριλίου και 18 Μαΐου, ξημερώματα, έριξαν φόλα στο σκυλί μου. Η φόλα ήταν περίπου στα 10 μέτρα από το σπίτι και στη νυχτερινή βόλτα μετά την εργασία μου, έφαγε φόλα. Το δηλητήριο, σύμφωνα με την κτηνίατρο, ήταν τόσο δυνατό, που ο θάνατος του σκυλιού μου ήρθε στα 10 λεπτά. Και το δεύτερο σκυλί μου έφαγε φόλα, απλά κατάφερε τελευταία στιγμή και τον έσωσε η κτηνίατρος».

Η Ντίνα, η οποία έχει καταγωγή από την Κύθνο, έχασε με παρόμοιο τρόπο το σκυλάκι της, τη Λούσι. Όπως ανέφερε η ίδια στο MEGA, η μητέρα της είχε βγάλει το σκυλάκι για βόλτα έξω από το σπίτι και όταν γύρισε, δεν πέρασαν ούτε τρία λεπτά που τη βρήκε νεκρή.

Σημειώνεται ότι η κακοποίηση και η θανάτωση ζώων αποτελεί ποινικό αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, με τις ποινές να φτάνουν τα 10 έτη κάθειρξης ή το χρηματικό πρόστιμο των 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο που κακοποιείται ή θανατώνεται.