Στο συμβολικό αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού Κήπων του Έβρου, προχώρησαν λίγο μετά τις 10:30, εργαζόμενοι στον πρώην Όμιλο Λαναρά, ορισμένοι από τους οποίους παραμένουν απλήρωτοι έως και δύο χρόνια.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα εργοστάσια της Ροδόπης, του Έβρου, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας. Μεταξύ άλλων, ζητούν η «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» να επαναλειτουργήσει τα εργοστάσια του Ομίλου, όπου δούλευαν χιλιάδες άνθρωποι.

Η κινητοποίηση ήταν το ύστατο μέσο αντίδρασης, έπειτα από τη διαφαινόμενη άρνηση των πιστωτριών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν το επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης και επαναλειτουργίας εργοστασίων του Ομίλου. Η διοίκηση είχε ζητήσει, ως την περασμένη Παρασκευή, την έγγραφη απάντηση των τραπεζών στο αίτημα της, για έμμεση χρηματοδότηση του ομίλου με 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο. Τα 4,5 εκατ. θα διατίθεντο για την πληρωμή μέρους των οφειλόμενων στους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα για αποπληρωμή υποχρεώσεων προς τρίτους και δημόσιους οργανισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες των εργαζομένων, δύο από τις πέντε τράπεζες υπήρξαν επιφυλακτικές στο να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση. Όπως ανέφεραν, θέλουν ν’ αποφασίσουν μόνον εφόσον λάβουν σχετική απάντηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως με τα 10 εκατ. ευρώ θα καθίστατο δυνατή η επαναλειτουργία των κλωστηρίων στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, καθώς και δυο ακόμη μονάδων στη Νάουσα, οι οποίες έχουν ακόμη παραγγελίες προς εκτέλεση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει πως εκπληρώνει και θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε, σε ό,τι αφορά στο σχέδιο διάσωσης της ΕΝΚΛΩ.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης τόνισε πως «με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας χορήγησε την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, εξέδωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση, επιχειρηματολογεί υπέρ της παρασχεθείσας εγγύησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίζει και διευκολύνει τις επαφές της διοίκησης της εταιρείας με τις πιστώτριες τράπεζες».

Η κυβέρνηση περιμένει πλέον την απάντηση της ΕΕ για το θέμα της εγγύησης και την έμπρακτη υποστήριξη, από πλευράς των πιστωτριών τραπεζών, του εγχειρήματος, πρόσθεσε ο κ. Ξυνίδης.