Η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, επισκέφτηκε στον εντυπωσιακό χώρο του αίθριου του 2ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, την πρωτοποριακή έκθεση «Unboxing Callas». Η έκθεση αποτελεί μέρος του αφιερωματικού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της «La Divina», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του επετειακού έτους UNESCO, «Μαρία Κάλλας 2023» του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η έκθεση αποτελεί μια αρχειακή εξερεύνηση της συλλογής του Δημήτρη Πυρομάλλη και του αρχείου της ΕΛΣ, προτείνοντας έναν εικαστικό και διεπιστημονικό τρόπο προσέγγισης, έρευνας και ανάγνωσης τη ζωής και του έργου της σπουδαιότερης λυρικής τραγουδίστριας όλων των εποχών. Η φωνή της Κάλλας είναι παρούσα στον χώρο σαν να υπήρχε εκεί από πάντα με έναν ήσυχο τρόπο, όπως ταιριάζει σε μια βιβλιοθήκη. 

Πρόκειται για μια βιώσιμη παρουσίαση, που διατηρεί την αίσθηση ενός ανοιχτού αρχείου, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να έχει πρόσβαση στα εκθέματα, φέρνοντας στο προσκήνιο πρακτικές αρχειοθέτησης, συντήρησης και τεκμηρίωσης.

Στην έκθεση ο επισκέπτης προσκαλείται να ξεκλειδώσει νέες πτυχές της σοπράνο από άγνωστες ιστορίες για τη ζωή της μέχρι μύθους για την ίδια. Η μοναδική ντίβα της όπερας είναι πηγή έμπνευσης και μουσικό πρότυπο.

Η σπουδαία ελληνίδα υψίφωνος έκανε διάσημη τη χώρα μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη θέτοντας τις βάσεις για μια ουσιαστική μουσική και σκηνική ανανέωση της όπερας. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία από τη Λυρική Σκηνή, κατόρθωσε να γίνει μια καλλιτέχνιδα παγκόσμιας εμβέλειας που ανανέωσε το ρεπερτόριο της όπερας φέρνοντας στην επιφάνεια ξεχασμένα αριστουργήματα του μπελ κάντο αναδεικνύοντας με την απαράμιλλη ερμηνεία της τη σημασία των δραματικών έργων της όπερας.