«Κόκκινοι» είναι από νωρίς πολλοί δρόμοι στην Αττική με την κίνηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη εξαιτίας και της απεργίας σήμερα και των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη σύγχυση στον κόσμο.

Σημειώνεται πως η ΑΔΕΔΥ έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το ΠΑΜΕ καλούν την ίδια ώρα, στην πλατεία Συντάγματος.

Η κίνηση στους δρόμους στις 09:20 σήμερα το πρωί…

Η κίνηση στους δρόμους στις 08:19 σήμερα το πρωί…

Ο χάρτης με την κίνηση στους δρόμους λίγο μετά τις 07:30 το πρωί σήμερα…

Αποκαλυπτική είναι η εικόνα που μετέδωσε η ΕΡΤ… «Είναι o χειρότερος συνδυασμός απεργίας γιατί δεν έχουμε μέσα σταθερής τροχιάς αλλά έχουμε τον όγκο των λεωφορείων στους δρόμους», τόνισε ο σύμβουλος οδικής ασφάλειας Κίμωνας Λογοθέτης στην κρατική τηλεόραση.

Πλήθος κόσμου περιμένει στις στάσεις των λεωφορείων καθώς είναι το μοναδικό μέσο μεταφοράς που κινείται στους δρόμους της πρωτεύουσας το πρωί της Πέμπτης.

Πώς κινούνται τελικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ειδικότερα, την Πέμπτη δεν λειτουργούν η Γραμμή 1 (ΗΣΑΠ) και οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Η κινητοποίηση ανακοινώθηκε αργά το βράδυ και η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε πως προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά των δύο σωματείων εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ «το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό, εξήγγειλαν μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης 24ωρη απεργία για την επόμενη ημέρα, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Κατά πάγια πρακτική τους, προκηρύσσουν για μια ακόμη φορά κυριολεκτικά την “τελευταία” στιγμή απεργιακές κινητοποιήσεις, που προκαλούν τεράστια αναστάτωση και ταλαιπωρία στους επιβάτες και δεν μπορούν, λόγω των χρονικών περιορισμών, να κριθούν από τα δικαστήρια».

«Η ΣΤΑ.ΣΥ, συνεχίζει η ανακοίνωση, προσέφυγε στη δικαιοσύνη νωρίτερα σήμερα, αναμένοντας τις αποφάσεις σωματείων εργαζομένων της εταιρείας, που συνεδρίαζαν προγραμματισμένα, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο και κάθε νομική δυνατότητα που της δίνεται. Η προσφυγή έγινε κατά της απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις, που αντιτίθεται στα όσα προβλέπει ρητώς η διαιτητική απόφαση (1/2023) του ΟΜΕΔ, που ορίζει τις προϋποθέσεις κήρυξης νόμιμης απεργίας και το προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας, ειδικά για τη ΣΤΑ.ΣΥ.

Τέλος η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ζητά συγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία που θα υποστεί στις αυριανές μετακινήσεις του».

Παράνομη κρίθηκε η απεργία στα λεωφορεία της Αθήνας, ωστόσο για τα τρόλεϊ η αντίστοιχη υπόθεση εκδικάζεται την Πέμπτη, άρα το πρωί η κυκλοφορία στην πρωτεύουσα ξεκίνησε χωρίς τρόλεϊ. Νόμιμη κρίθηκε η απεργία στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Στη συμπρωτεύουσα, τα λεωφορεία «τραβούν χειρόφρενο» από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Με στάση εργασίας από τις 13:30 έως τη λήξη της βάρδιας συμμετέχει στην Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Σωματείο «ως μέλη του Ε.Κ.Α και μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, αποφασίσαμε την συμμετοχή μας, με στάση εργασίας από τις 13:30 έως την λήξη της βάρδιας, στην Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου».

Η Hellenic train σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Λόγω της απεργίας που έχει ανακοινωθεί για αύριο Πέμπτη 21/09/2023, και τη συμμετοχή των σωματείων εργαζομένων, με 3ωρη στάση εργασίας (από ώρα 21:00 έως 00:00), θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις σε δρομολόγια του Προαστιακού Αθηνών και Πάτρας».