«Μέχρι στιγμής σε όλη την επικράτεια έχουν πραγματοποιηθεί 820 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία. Η άντληση υδάτων πραγματοποιείται μόνο στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό και μέχρι στιγμής ενέργειες έχουν γίνει σε περισσότερες από 1600 περιπτώσεις», τόνισε, στην τελευταία ενημέρωση, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, εν μέσω της κακοκαιρίας Daniel.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβέστες, Στρατός, Αστυνομικοί, Λιμενικοί, επιχειρούν με αυταπάρνηση εφαρμόζοντας το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Δάρδανος 2» στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη “Ξενοκράτης” για την αντιμετώπιση της σπάνιας για τα Ελληνικά δεδομένα αυτής κατάστασης. Κλιμάκια με ερπυσρτιοφόρα, βάρκες, Χάμερ και μηχανήματα έργου του Στρατού με πεζοπόρα τμήματα ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ και ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ, δυσκολεύονται να επιχειρήσουν γιατί η στάθμη των νερών σε αρκετά σημεία υπερβαίνει τα 2 μέτρα».

Επιπλέον επισήμανε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη στις 07.00 το πρωί έως τώρα έχει λάβει 4.870 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων, διασώσεις κι απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία και προσέθεσε ότι η άντληση υδάτων πραγματοποιείται μόνο στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό και μέχρι στιγμής ενέργειες έχουν γίνει σε περισσότερες από 1600 περιπτώσεις. Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Ο κάμπος της Καρδίτσας έχει μετατραπεί σε λίμνη

Αρκετά χωριά του κάμπου της Καρδίτσας είναι κάτω από το νερό λόγω της κακοκαιρίας Daniel, ενώ τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης. Όλη η περιοχή του κάμπου του Δήμου Παλαμά, που βρίσκεται ανάμεσα σε Λάρισα-Τρίκαλα-Καρδίτσα, έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη. Σχεδόν το σύνολο των χωριών του κάμπου της Καρδίτσας είναι κάτω από το νερό. Πολλοί άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί και κάποιοι έχουν ανέβει πάνω σε στέγες ή σε υψηλότερα σημεία ζητώντας βοήθεια. Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες τουλάχιστον έξι άνθρωποι αγνοούνται στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας, ωστόσο υπάρχουν μαρτυρίες για αγνοούμενους και σε άλλες περιοχές.

Την τραγωδίά που βιώνουν οι κάτοικοι σε περιοχές της Καρδίτσας μετέφερε κάτοικος του χωριού Αγίας Τριάδας στην ΕΡΤ, ο οποίος με απελπισία και απόγνωση είπε πως η κατάσταση στο χωριό είναι «ακραία« και πως «δεν υπάρχει σωστικό συνεργείο, ούτε από αέρος, ούτε επίγειο».

Μαρτυρίες για αγνοούμενους και δραματικές εκκλήσεις

«Είναι δραματική κατάσταση. Υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια», δήλωσε ο κ. Βασίλης Λαγανάς. Τόνισε μάλιστα πως προσπαθούν να επικοινωνήσουν με ανθρώπους του χωριού και δεν τους βρίσκουν. Χαρακτηριστικά είπε: «Είναι αγνοούμενοι, ήταν μέσα στα σπίτια, δεν έχουν δώσει σημεία ζωής. Άρα, υποθέτουμε ότι έχουν πνιγεί. Με τους γείτονες που μιλάμε, μας έχουν δώσει αυτά τα στοιχεία. Δεν απαντάει ο κόσμος αυτός, είναι και εγκλωβισμένοι πάνω στις σκεπές. Πάρα πολύς κόσμος».

Πρόσθεσε πως: «Επιχειρεί μία βάρκα από το δίπλα χωριό, από το προάστιο που έχει νομίζω ο αντιδήμαρχος του Δήμου Παλαμά. Έχει μια βάρκα, επιχείρησε σε κάποια σπίτια, αλλά νομίζω ότι δεν προλαβαίνει. Είναι πάρα πολύς ο κόσμος για να επιχειρήσει σε όλες τις σκεπές. Χρειάζεται περισσότερες βάρκες». Ανέφερε επίσης πως η στάθμη του νερού ανεβαίνει. «Όχι πολύ γρήγορα. Ανεβαίνει σταδιακά, ελάχιστα, αλλά ανεβαίνει. Όμως και το θέμα ότι είναι όλα τα χωριά του νομού Καρδίτσας, από το Δήμο Παλαμά σε τέτοια μεγάλη στάθμη και η Καρδίτσα δεν έχει ίχνος νερού. Δεν ξέρουμε τι γίνεται, δεν ξέρουμε αν φεύγει το νερό, δεν ξέρουμε από πού έρχονται τα νερά, από πού κατεβάζουν τα ποτάμια νερά, ποιο ποτάμι κατεβάζει στα ποτάμια», είπε.

Δραματική και η έκκληση κατοίκου του Παλαμά στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις». «Το νερό μέσα μια ώρα έχει ανέβει άλλα έξι σκαλιά. Είμαστε 20 άτομα, από αυτά τα10 είναι παιδιά ηλικίας 2 έως 12 ετών. Είμαστε σε γειτονικό σπίτι, το δικό μας το πήρε το νερό. Περιμένουμε βοήθεια, προσπαθούσαμε πολύ ώρα να επικοινωνήσουμε με το 112 τελικά τους βρήκαμε, είπαν ότι σημείωσαν το συμβάν Κι ειδοποίησαν την πυροσβεστική Λάρισας. Είναι πάρα πολλά σπίτια πλημμυρισμένα και υπάρχουν και ηλικιωμένοι (…) Οι περισσότεροι που έχουν πάει στα πιο ψηλά σπίτια. Αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να φύγουμε. Έχουμε εγκλωβιστεί (…) Αυτή τη στιγμή δεν βρέχει. Ανεβαίνουν όμως τα νερά, ανεβαίνει στάθμη. Όταν ήρθαμε εμείς τέσσερις το πρωί ήταν στο ενάμισι μέτρο και τώρα έφτασε πάνω από δύο μέτρα, εδώ που είμαστε» είπε η κ. Ρίτα Μπαλαδημα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυρία Χαρούλα έκανε δραματική έκκληση σε βοήθεια. «Δεν χτύπησε το 112. Έχουν καταπλακωθεί άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους. Καλώ σε βοήθεια. Έχουν σωθεί άνθρωποι από τα γύρω σπίτια και έχουν έρθει σε εμένα. Έχουν πεθάνει, έχουν πνιγεί άνθρωποι. Ακριβώς στο απέναντι σπίτι από το δικό μου, ήταν πλινθόκτιστο κι έχει καταρρεύσει. Εκεί ζούσε ένας άνθρωπος. Δεν μπόρεσα να τον βοηθήσω. Δεν μπορώ να πάω να τον βρω», είπε.

Δραματική και η εικόνα που μεταφέρει ο κοινοτάρχης Βλοχού Παλαμά, Γιάννης Κούκας. «Βρεθήκαμε από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς σπίτια, χωρίς τίποτα. Το νερό ήρθε με τέτοια ορμή.. προσπαθούμε να σωθούμε, δεν γινόταν τίποτα, το χωριό μου καταστράφηκε. Ο Βλοχός τελείωσε, ένα χωριό σβήνει από τον χάρτη, έτσι απλά. Τα σπίτια δεν φαίνονται, δεν υπάρχουν σπίτια, υπάρχουν πυραμίδες. Μόνο οι στέγες» λέει συγκλονισμένος σημειώνοντας ότι είναι σε μια εκκλησία, στο βουνό 90 άτομα συγκεντρωμένα εγκλωβισμένα, ενώ τονίζει πως από τον Ιανό και μετά δεν έχει γίνει καμιά οχύρωση παρά τα χρήματα που έπεσαν στο νομό.

Παρόμοια και η εικόνα που δίνει ο Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος κοινότητας Μεταμόρφωσης Καρδίτσας. «Τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδεί. Γύρω στα 40 άτομα βρίσκονται στο κοινοτικό κατάστημα και έχω καλέσει την ΕΜΑΚ αλλά πού να τους πάει, αφού παντού τριγύρω μας γίνεται χαμός. Και εμείς είμαστε καμιά 20αριά άτομα πάνω στη γέφυρα, εγκλωβισμένοι, χωρίς φαγητό, χωρίς τίποτα, μούσκεμα. Έχουμε 3 άτομα σε ένα σπίτι, πάει κάποιος με βάρκα να τους βγάλει» λέει.

«Τα νερά ξεπερνούν το 1,5 μέτρο. Έχουν ξεχειλίσει τα ποτάμια περιμετρικά και μας έχουν πνίξει. Είμαστε αβοήθητοι, μόνοι μας χωρίς να νοιάζεται κανείς», είπε, συμπληρώνοντας πως μόνο τις τελευταίες ώρες κινητοποιήθηκε η ΕΜΑΚ, ωστόσο δύσκολα μπορεί πλέον να φτάσει στην περιοχή. «Μόνο με βάρκες», τόνισε ο δήμαρχος Παλαμάς Καρδίτσας. «Πάρα πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν. Είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και άλλοι είναι στις ταράτσες. Είναι τραγικό αυτό που ζούμε», δήλωσε, σημειώνοντας πως η βροχή που έπεσε δεν έχει προηγούμενο.

Δύσκολη κατάσταση και στα Τρίκαλα

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην πόλη των Τρικάλων, καθώς ο Ληθαίος ποταμός έχει υπερχειλίσει σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα. Κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από το νερό του ποταμού, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση απευθύνοντας έκκληση για άμεση βοήθεια και συνδρομή από την πολιτεία.

Σε δηλώσεις στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, ο αντιδήμαρχος του δήμου Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας, τονίζει πως ο δήμος Τρικκαίων έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel, ενώ ο δήμος, προσθέτει, θα ανακοινώσει χώρους στους οποίους μπορούν να φιλοξενηθούν πολίτες που έχουν ανάγκη.