Όσον αφορά τη διάρκεια ζωής μιας σαλάτας, η απάντηση ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως ο τύπος του μαρουλιού, η συσκευασία, ο τρόπος αποθήκευσης, τα πρόσθετα συστατικά και το αν ή όχι ήταν γαρνιρισμένη με κάποιο dressing σαλάτας. Πότε λοιπόν θα πρέπει να πετάξετε τη σαλάτα που σας έχει ξεμείνει στο ψυγείο;

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τη σαλάτα

Συσκευασμένη σαλάτα

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), «Η αισθητηριακή ποιότητα των φρέσκων και κομμένων φυλλωδών λαχανικών διαρκεί τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την ημερομηνία «πώληση έως» ή «χρήση έως» και συχνά πολύ περισσότερο». Ωστόσο, αν θέλετε να είστε πολύ προσεκτικοί, οι ειδικοί στο WebMD προτείνουν να καταναλώσετε τις φρέσκες πράσινες σαλάτες σε σακούλα μέσα σε πέντε ημέρες πριν τις ανοίξετε. Εάν έχετε ανοίξει τη σακούλα, θα πρέπει να την πετάξετε μετά από δύο ημέρες.

Όσον αφορά τη σωστή αποθήκευση, οι σαλάτες απαιτούν ψύξη σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου ή χαμηλότερη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Επιπλέον, η σαλάτα που αφήνεται ανοιχτή πρέπει να ψύχεται εντός δύο ωρών για να θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση. Αντίθετα, μια σαλάτα που έχει ξεχαστεί στον ήλιο μια καλοκαιρινή μέρα με 32 βαθμούς θα απαιτήσει ψυγείο μέσα σε μία ώρα.

Ο ρόλος των συστατικών στη διάρκεια ζωής της σαλάτας

Σαλάτα

Ακόμη και με την κατάλληλη αποθήκευση, ωστόσο, θα πρέπει σίγουρα να προσέξετε τα συστατικά της σαλάτας σας. Το μαρούλι που έχει αρχίσει να μαραίνεται, να μυρίζει ή να δημιουργεί γλοιώδη επίστρωση δεν είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση, τονίζει το Livestrong, ενώ σύμφωνα με το Well + Good, το dressing μπορεί, επίσης, να μειώσει τη διάρκεια ζωής της σαλάτας σας.

Επιμείνετε, λοιπόν, στα συστατικά της σαλάτας όπως το λάχανο, το οποίο είναι γνωστό ότι διατηρείται καλύτερα από τη ρόκα ή το baby σπανάκι. Τέλος, αποθηκεύστε τα πρόσθετα φρούτων και λαχανικών σας με ασφάλεια στο ειδικό συρτάρι του ψυγείου που προορίζεται γι’ αυτά ώστε να μειώσετε την αλλοίωση.