Αλμυρή γαλατόπιτα

Αυθεντική, ηπειρώτικη συνταγή


ΣΥΝΤΑΓΕΣ
10:30
10/11/2020
3
loading

Υλικά

  • 3 κ. σ. βούτυρο
  • 1 αβγό
  • 6 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • Φέτα (κατά βούληση)

Εκτέλεση

  1. Ζεστάνετε το γάλα σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το σιμιγδάλι.
  2. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι το μείγμα να πάρει την υφή κρέμας και προσθέστε το βούτυρο.
  3. Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε να κρυώσει.
  4. Προσθέστε το αβγό και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Ρίξτε τη φέτα κομμένη σε μικρά κυβάκια και στρώστε το μείγμα σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα.
  6. Ψήστε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Γαλατοπιτα

    Βαζετε στή φωτιά τό μισό (από 5 φλιτζάνια τσαγιού)γάλα νά κάψει.Σε λεκανιτσα βαζετε τό άλλο μισό και διαλυετε σαυτό 1 1/2 φλ τσαγιού ρυζαλευρο και 2/3 φλ τσαγιού αλεύρι. Χτυπατε 4 αυγά μέ 1 φλ τσαγιού ζάχαρη και 4 χαρτάκια βανίλιας και τά ρίχνετε στό γάλα μέ τά αλεύρια. Ανακατεύετε νά ενωθούν και λίγο λίγο ρίχνετε τό καυτό γάλα ανακατεύοντας. Ρίχνετε τό μείγμα σέ κατσαρόλα σέ σιγανή φωτιά νά πήξει ανακατεύοντας. Κατεβάζετε από φωτιά προσθέτετε 3/4 φλ τσαγιού αμύγδαλοψίχα και 4 κουταλιές φρέσκο βούτυρο. Ανακατεύετε και αφήνετε νά κρυώσει. Βουτυρωνετε ταψί στρώνετε 8 φύλλα μπακλαβά αλείφονταςτα μέ βούτυρο. Ρίχνετε πάνω τους τήν κρέμα και κόβετε ότι προεξέχει από τά φύλλα. Χτυπατε 2 αυγά μέ 4 κουταλιές ζάχαρη τό απλώνετε στήν επιφάνεια τής κρέμας. Ψηνετε σέ μέτριο φούρνο 30-40 λεπτά. Γιά τό σιρόπι βραζετε 2 φλ τσαγιού νερό 3 φλ τσαγιού ζάχαρη 1 φλούδα λεμονιού 1 κουταλάκι χυμός λεμονιού γιά 8 λεπτά. Όταν βγάλετε τήν πίτα τήν περιχύνετε μέ τό σιρόπι νά περάσει από τά πλάγια τού ταψιού και νά ποτίσει καλά τά φύλλα.

  2. avatar Γ.Στας

    Συνήθως τη γαλατόπιτα σ αλλά μέρη της Ελλάδας π.χ Θεσσαλία την κάνουν γλυκιά ,ζάχαρη αντί για αλάτι ή φέτα.. Αυτή με φέτα είναι διαφορετική και νομίζω ότι λέγεται πατσινα.

    1. avatar Λ.Λ.Λ

      εχεις δίκιο στο οτι η γαλατόπιτα στη Θεσσαλια είναι γλυκιά με φύλλο. Η Μπατζίνα είναι αλμυρη με κολοκύθι αυγα αλευρι λαδι και φετα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει