Υλικά

  • 150 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 300 ml νερό
  • 4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 2 βανίλιες
  • 50 γρ. αμύγδαλα φιλέ

Εκτέλεση

  1. Αρχικά βάζετε σε κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει μαζί με το νερό σε χαμηλή φωτιά.
  2. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνετε το αλεύρι όλο μαζί και ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να γίνει μία ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  3. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο προσθέτετε τις βανίλιες και τα αβγά λίγα-λίγα (κρατάτε 1 κ.σ. για το άλειμμα) ανακατεύοντας να ενσωματωθούν και να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
  4. Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε ταψάκι και το βουτυρώνετε.
  5. Τοποθετείτε τη ζύμη στο κέντρο σχηματίζοντας ένα στεφάνι, το αλείφετε με το αβγό και σκορπάτε επάνω τα αμύγδαλα.
  6. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 15 λεπτά και χαμηλώνετε στους 190 για 25 λεπτά ακόμη.
  7. Αφαιρείτε από το φούρνο και κόβετε προσεκτικά το στεφάνι οριζοντίως. Βάζετε τα δύο κομμάτια στο φούρνο για 5 λεπτά ακόμη.
  8. Αφήνετε να κρυώσει καλά και τοποθετείτε σε πιατέλα την οποία έχετε αλείψει με μία κουταλιά σαντιγί το ένα κομμάτι με την εσωτερική πλευρά προς τα πάνω.
  9. Απλώνετε τη σαντιγί και τα αμύγδαλα της γέμισης και ακουμπάτε επάνω χωρίς να πιέσετε και το άλλο κομμάτι.
  10. Όταν πρόκειται να σερβίρετε κοσκινίζετε το γλυκό με λίγη άχνη και προαιρετικά με σμέουρα.