Τα ρεβίθια είναι μια από τις κορυφαίες φυσικές πηγές πρωτεΐνης, ισάξια με το κρέας, το γάλα και τη σόγια, και μπορούν να αποτελέσουν πλήρη τροφή. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης και στη ρύθμιση του σακχάρου, ενώ χάρη στο μαγνήσιο και το φυλλικό οξύ συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, ο συνδυασμός πρωτεΐνης και φυτικών ινών τα καθιστά ιδανικά για τον έλεγχο της πείνας και τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Υλικά (1 μερίδα)

  • 1 κούπα ρεβίθια ψητά
  • 1 κούπα φρέσκα λαχανικά της επιλογής μας, ψιλοκομμένα (π.χ. καρότο, πιπεριές, αγγούρι, κρεμμύδι)
  • 40 γρ. ανθότυρο νωπό
  • 5–6 φουντούκια, χοντροκομμένα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1-2 κ.σ φρέσκο λεμόνι (ανάλογα με την οξύτητα που επιθυμούμε)

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Βράζουμε τα ρεβίθια για περίπου 1 ώρα και στη συνέχεια τα ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180oC, στις αντιστάσεις, για 30–40 λεπτά με κάρυ, κουρκουμά, πιπέρι και αλάτι.
  • Βήμα 2: Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τα ρεβίθια και τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα ανακατεύουμε καλά.
  • Βήμα 3: Προσθέτουμε το τυρί, το οποίο θρυμματίζουμε με τα δάχτυλα ή με ένα πιρούνι.
  • Βήμα 4: Τέλος, ρίχνουμε τα φουντούκια, το λάδι και το λεμόνι, ανακατεύουμε απαλά και απολαμβάνουμε τη χορταστική και δροσερή σαλάτα μας.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 375 kcal
  • Υδατάνθρακες: 24,4 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 32,5 γρ.
  • Λιπαρά: 7,2 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,8 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI