Υλικά
- 1 κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια
- 40 γρ. βούτυρο
- 1/2 φλ. τσαγιού κριθαράκι ωμό
- 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλ. τσαγιού γάλα
- 1 φλ. τσαγιού τυρί τσένταρ, χοντροτριμμένο
- 1/4 φλ. τσαγιού παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
- 1 1/2 φλ. τσαγιού φρυγανιά panko
- 1 χούφτα φρέσκο μαϊντανό, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Μαγειρέψτε το κουνουπίδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
- Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να το μεταφέρετε σε ένα κόσκινο που έχει τοποθετηθεί πάνω από ένα μπολ. Αφήστε το στην άκρη να σουρώσει και να κρυώσει. Ψιλοκόψτε το κουνουπίδι.
- Προσθέστε το κριθαράκι στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε για 8 λεπτά (λίγο λιγότερο χρόνο από τις οδηγίες της συσκευασίας). Σουρώστε και ξεπλύνετε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Στεγνώστε καλά.
- Εντωμεταξύ, λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το αλεύρι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 2 λεπτά.
- Προσθέστε σταδιακά το γάλα, λίγο- λίγο, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί μετά από κάθε προσθήκη. Φέρτε το μείγμα σε βρασμό και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 2 λεπτά ή μέχρι να γίνει πολύ πηχτό. Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατέψτε τα τυριά μέχρι να λιώσουν και να γίνουν λεία. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέστε το κουνουπίδι και το κριθαράκι και αλατοπιπερώστε. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να ανακατέψετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήστε το στην άκρη μέχρι να κρυώσει αρκετά για να το χειριστείτε.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και απλώστε τη φρυγανιά σε ένα μεγάλο πιάτο.
- Χρησιμοποιήστε υγρά χέρια για να πλάσετε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας από το μείγμα κουνουπιδιού σε μπάλα. Κυλήστε στη φρυγανιά για να καλυφθεί. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο μείγμα κουνουπιδιού και τη φρυγανιά για να φτιάξετε 24 μπάλες.
- Ψεκάστε με λάδι 24 μίνι φόρμες για μάφιν και μοιράστε τις μπάλες στις θήκες. Ψεκάστε τις κορυφές με λάδι και ψήστε για 20- 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
- Αφήστε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς. Πασπαλίστε με μαϊντανό και αλατοπιπερώστε για να σερβίρετε.
- Έξυπνος τρόπος για να συμπεριλάβετε το κουνουπίδι στη διατροφή σας