Τα hedge funds έχουν χάσει περισσότερα από 6 δισ. δολάρια φέτος στοιχηματίζοντας κατά των εταιρειών κρουαζιέρας και των ξενοδοχείων, όπως της Royal Caribbean, Carnival, Airbnb και Booking, αφού υποτίμησαν την ανθεκτικότητα των Αμερικανών καταναλωτών.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας Royal Caribbean και Carnival είναι δύο από τις 10 εταιρείες με τα μεγαλύτερα σορταρίσματα στον S&P 500, αλλά έχουν διαψεύσει τις προσδοκίες των short sellers, καθώς έχουν υπερδιπλασιάσει την αξία τους μέχρι στιγμής φέτος.

Η Carnival, η Royal Caribbean και η μικρότερη ανταγωνίστρια Norwegian ευθύνονται για 2,9 δισ. δολάρια από τις απώλειες. Μεγάλες απώλειες έχουν, επίσης, προκαλέσει η Airbnb, η οποία έχει σημειώσει άνοδο 70% από το προηγούμενο έτος μέχρι σήμερα, και η Booking.com, η οποία έχει αυξηθεί κατά 44%.

«Ο καταναλωτής της Βόρειας Αμερικής παραμένει απίστευτα ισχυρός»

Σύμφωνα με τους Financial Times, πολλοί Αμερικανοί επενδυτές ξεκίνησαν το έτος αναμένοντας μια επικείμενη ύφεση, γεγονός που τους ενθάρρυνε να αποφύγουν τομείς που θα ήταν εκτεθειμένοι σε μια κάμψη των καταναλωτικών δαπανών. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε ανθεκτική ενόψει των υψηλότερων επιτοκίων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη σχετικά με τις πιθανότητες μιας «ήπιας προσγείωσης», δηλαδή της μείωσης του πληθωρισμού χωρίς να προκληθεί ύφεση.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας θεωρούνταν ιδιαίτερα ευάλωτες σε μια εύθραυστη οικονομία, καθώς είχαν συσσωρεύσει χρέος, ενώ οι στόλοι τους ήταν καθηλωμένοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Το χρέος της Carnival αυξήθηκε από περίπου 10 δισ. δολάρια στο τέλος του 2019, ενώ ξεπέρασε τα 35 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η Norwegian και η Royal Caribbean επέστρεψαν και οι δύο στην κερδοφορία στα πιο πρόσφατα αποτελέσματά τους, ενώ η Carnival μείωσε τις ζημίες της κατά 78% σε ετήσια βάση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Carnival, Τζος Γουάινστιν, δήλωσε τον Ιούνιο ότι η εταιρεία «βιώνει μια πρωτοφανή περίοδο», ενώ η Royal Caribbean αύξησε τον περασμένο μήνα τις προβλέψεις της για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες και δήλωσε ότι «ο καταναλωτής της Βόρειας Αμερικής παραμένει απίστευτα ισχυρός».

Η αύξηση των εσόδων τους επέτρεψε, επίσης, να μειώσουν τα χρέη τους, αν και ο Greg Johnson, αναλυτής της Shore Capital, δήλωσε ότι η Carnival παραμένει «μια πολύ προβληματική επιχείρηση». Παρά τα υψηλά επίπεδα χρέους και τον απότομα αυξανόμενο δανεισμό «η αποτίμηση της Carnival έχει εξομαλυνθεί πλήρως … Είναι ένα πρόβλημα», πρόσθεσε ο Τζόνσον.