Διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τη μισθολογική ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα ενέκρινε η ισπανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις που πραγματοποίησε σήμερα (13/10), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υπουργός Εργασίας της χώρας.

«Από σήμερα ένας άνδρας και μια γυναίκα δεν θα μπορούν πλέον να αμείβονται διαφορετικά», είπε η Γιολάντα Ντίαθ μετά την εβδομαδιαία συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι νέες ρυθμίσεις θα υποχρεώνουν τις εταιρείες να κρατούν αρχεία των μισθών για εργαζόμενους και των δύο φύλων και να τα αποκαλύπτουν, πρόσθεσε η υπουργός, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων.

«Το μήνυμα είναι πολύ σαφές: οι γυναίκες πρέπει να αμείβονται το ίδιο με τους άνδρες όταν κάνουν την ίδια δουλειά», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Ισότητας, Ιρένε Μοντέρο.

Η ίδια είπε πως η κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει προληπτικά ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο η πανδημία του κορονοϊού να επιδεινώσει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων. «Σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ξέρουμε ότι δεν θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη εάν δεν θέσουμε ένα τέρμα στο μισθολογικό χάσμα μια και καλή», σημείωσε.

Οι επιχειρήσεις που δεν αποκαλύπτουν τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων θα είναι αντιμέτωπες με πρόστιμα που φθάνουν έως τα 187.000 ευρώ, δήλωσε η Ντίαθ. «Δεν μπορούμε να παίζουμε με τα θεμελιώδη δικαιώματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο, η αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας έχει καταστήσει την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών ακρογωνιαίο λίθο του πολιτικού προγράμματός της.

Επίσης, η κυβέρνηση πιέζει για την έγκριση αυστηρότερων νόμων περί σεξουαλικής βίας. Υπουργοί θέλουν να αλλάξουν τον ορισμό του βιασμού προκειμένου να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις σεξουαλικής επαφής χωρίς συναίνεση, έπειτα από μια πολύκροτη υπόθεση κατά την οποία οι κατηγορούμενοι μιας συμμορίας βιασμών αντιμετώπισαν αρχικά λιγότερο σημαντικές κατηγορίες επειδή οι εισαγγελείς δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι έκαναν χρήση βίας. Η απόφαση αυτή ανατράπηκε και οι δράστες καταδικάστηκαν πέρυσι για βιασμό.