Με πρωτοφανή ρυθμό συρρικνώθηκε η οικονομία των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η πανδημία της COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα την κατακρήμνιση των δαπανών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η διαφαινόμενη ανάκαμψη απειλείται από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατέρρευσε με ρυθμό 32,9% με αναγωγή σε ετήσια βάση το περασμένο τρίμηνο -η μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία το 1947, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μείωση του ΑΕΠ είναι υπερτριπλάσια της προηγούμενης μείωσης-ρεκόρ του 10% το δεύτερο τρίμηνο του 1958. Η οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 5,0% το πρώτο τρίμηνο.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου να σημειώσει βουτιά 34,1%.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ιστορικής «βουτιάς» του ΑΕΠ αφορά τον Απρίλιο, όταν η οικονομική δραστηριότητα τράβηξε σχεδόν χειρόφρενο αφού εστιατόρια, μπαρ και εργοστάσια, μεταξύ άλλων, κατέβασαν ρολά στα μέσα Μαρτίου για να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Αν και η οικονομία άρχισε και πάλι να κινείται τον Μάιο, η δυναμική έχει επιβραδυνθεί λόγω της επανεμφάνισης νέων κρουσμάτων του κορονοϊού. Το γεγονός αυτό πλήττει τις ελπίδες για απότομη ανάκαμψη της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο.

Μέσα σε μία εβδομάδα κατατέθηκαν 1,43 εκατομμύρια αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Παράλληλα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για άλλη μια φορά φθάνοντας το 1,43 εκατομμύριο την περασμένη εβδομάδα, ένας αριθμός που υπερβαίνει τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο διευκρινίζει πως τα στοιχεία αυτά, για την εβδομάδα 20-25 Ιουλίου, είναι αυξημένα κατά 12.000 και ότι αναθεώρησε προς τα πάνω τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από αυτόν που ανέμεναν αναλυτές (1,4 εκατομμύρια νέες αιτήσεις), την ώρα που οι αρχές πασχίζουν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία της Covid-19.