Κόντρα Χουλιαράκη με εκπρόσωπο της ΕΚΤ για το QE και το χρέος

Αυστηρό μήνυμα από την Κομισιόν προς την Αθήνα και το ΔΝΤ στο συνέδριο του Economist


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:15
28/06/2017
Κόντρα Χουλιαράκη με εκπρόσωπο της ΕΚΤ για το QE και το χρέος
4
loading

Μήνυμα με αποδέκτη την πλευρά του ΔΝΤ αλλά και της Αθήνας έστειλε σήμερα από το συνέδριο του Economist ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν. Είναι πολύ σημαντικό είπε, για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, αφενός να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα από την ελληνική κυβέρνηση αλλά αφετέρου είναι επίσης σημαντικό να μην υπάρξουν νέες απαιτήσεις πολιτικής από την κυβέρνηση, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Το κοινό μήνυμα που εξέπεμψαν Κοστέλο, Ντρούντι και Τζιαμαρόλι είναι πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να βγει από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018.

«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα» είπε ο Ντ. Κοστέλο. Λίγο νωρίτερα όμως είχε υπενθυμίσει ότι το ίδιο παράθυρο ευκαιρίας είχε ανοίξει και το 2014, όταν η χώρα είχε μπει και πάλι στον τελευταίο χρόνο του τότε προγράμματος.

Όσον αφορά τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» χαιρετίζοντας το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. «Χρειάζεται ιδιοκτησία των όσων έχουν επιτευχθεί έως σήμερα» έσπευσε να προσθέσει, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είμαστε μακριά από την επίτευξη των στόχων μας».

Από εκεί και πέρα τόνισε πως «κανείς δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα για το χρέος σ’ αυτή τη φάση» για να προσθέσει πως όλοι ήξεραν ότι τα Μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξειδικεύονταν στο τέλος του προγράμματος αναφερόμενος φυσικά στις αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Η πρώτη διαφωνία φάνηκε όταν ο Φρ. Ντρούντι της ΕΚΤ ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE. Ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ επανέλαβε αυτό που είπε η κεντρική τράπεζα ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα. Στη δήλωση του Eurogroup, όμως, προσέθεσε δεν υπάρχει επαρκής εξειδίκευση για βασικές μακροοικονομικές μεταβλητές.

«Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από όσα ανέφερε ο πρόεδρος Μ. Ντράγκι», τόνισε ο κος Ντρούντι κλείνοντας τη συζήτηση.

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο Γ. Χουλιαράκης διαφώνησε με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ τονίζοντας ότι το Eurogroup έδωσε τη δυνατότητα παραμετροποίησης των τριών αγνώστων στην εξίσωση για το DSA, δηλαδή των πλεονασμάτων, της ανάπτυξης και των μέτρων για το χρέος. «Όλοι μπορούν να προσθέσουν τα νούμερα και να κάνουν τους υπολογισμούς τους. Υπάρχει επαρκής καθαρότητα», τόνισε ο υπουργός και επανέλαβε ότι το QE είναι επιθυμητό, το επιδιώκουμε αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο για την έξοδο στις αγορές.

«Καθοριστικός παράγοντας είναι το QE. Θα ζητήσω από τον Φραντσέσκο να αναθεωρήσουν τα δεδομένα», είπε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Social Distortion

  "Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα"είπε ο Ντ. Κοστέλο. Λίγο νωρίτερα όμως είχε υπενθυμίσει ότι το ίδιο παράθυρο ευκαιρίας είχε ανοίξει και το 2014, όταν η χώρα είχε μπει και πάλι στον τελευταίο χρόνο του τότε προγράμματος.
  Αλλά μετά είχαμε το ατύχημα Τσίπρα....

  1. avatar Δεν ήταν ατύχημα

   Το επιδιώξαμε οι Έλληνες ψηφοφόροι. Είδανε κάποιο πλεονάσματακι να δημιουργείται στο τέλος του 14 και είπανε να το φάνε.

 2. avatar ertyu

  "τόνισε ο υπουργός και επανέλαβε ότι το QE είναι επιθυμητό, το επιδιώκουμε αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο για την έξοδο στις αγορές." εντωμεταξύ ο ίδιος ο Πινόκιο είχει πει ότι χωρίς το QE αναβάλλεται η έξοδος στις αγορές, ότι προλαβαίνουν απο ψέματα λέει ο καθένας και ότι χρειαστεί ανα περίπτωση.

 3. avatar Δώσε σανοοοοοοο

  Θρασύς επαίτης για τα μάτια των προβάτων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει