Αρκετούς μήνες θα κρατήσουν τα capital controls στις ελληνικές τράπεζες, μέχρι δηλαδή να φτάσει στην Ελλάδα η περαιτέρω χρηματοδότηση από την Ευρώπη, και μαζί της η νέα ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους.

Όπως αναφέρει αξιωματούχος, το βαθύ «πάγωμα» ρευστότητας των τελευταίων εβδομάδων έχει καταστήσει την ελληνική οικονομία πιο αδύναμη, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Και μπορεί τα capital controls να χαλαρώσουν ελαφρώς, όμως εν τέλει «μπορείς να άρεις τα capital controls μόνο όταν οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες», όπως δηλώνει ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Το Reuters επισημαίνει ότι έλληνες αξιωματούχοι ζητούν άμεση εκταμίευση πόρων για τις τράπεζες. «Θέλουμε, ει δυνατόν, ένα αρχικό ποσό να είναι έτοιμο για τις πρώτες ανάγκες των τραπεζών», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. «Θα πρέπει να είναι γύρω στα 10 δισ. ευρώ».

Ωστόσο, ορισμένοι (και μεταξύ αυτών και η Γερμανία) προτιμούν να καλυφθεί το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τους μεγαλοκαταθέτες: το λεγόμενο «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, όπως εφαρμόστηκε στην Κύπρο. Όμως, σημειώνει το Reuters, μία τέτοια κίνηση θα ήταν αμφιλεγόμενη, καθώς πολλά από αυτά τα χρήματα αποτελούν τις καταθέσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και όχι καταθέσεις πλουσίων.

Μία επιλογή, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, θα ήταν η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον μηχανισμό ESM. Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε ότι ο ESM θα αποκτούσε μεγαλύτερο έλεγχο επί των ελληνικών τραπεζών, ενώ θα έφερνε την Ελλάδα πιο κοντά στο «μοντέλο Κύπρου», με δεδομένο ότι οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή του ESM απαιτεί να υποστούν απώλειες κάποιοι από τους ομολογιούχους των προβληματικών τραπεζών, αλλά και μεγαλοκαταθέτες.

«Δεν ξέρουμε ακόμα αν ο ESM θα αναλάβει τον άμεσο έλεγχο. Θα είναι ένα θέμα στις διαπραγματεύσεις», δηλώνει έλληνας ανώτατος τραπεζικός στο Reuters.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται, το περιθώριο ελιγμών της ελληνικής κυβέρνησης είναι εξαιρετικά περιορισμένο. «Οποιαδήποτε συμπόνοια υπήρχε για την Ελλάδα έχει εξατμιστεί», σχολιάζει χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος.