«Μέρισμα» και στις επιχειρήσεις θα μοιράσει η κυβέρνηση

Σχεδιάζεται η επανεκκαθάριση του φόρου εισοδήματος με μειωμένη προκαταβολή φόρου από το 100% στο 95% ή 90%


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΡΓΑΣΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ
7:36
16/10/2019
«Μέρισμα» και στις επιχειρήσεις θα μοιράσει η κυβέρνηση
4
loading

Με τον προϋπολογισμό να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,48 δις. ευρώ στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, ποσό που υπερβαίνει κατά 3 δια. ευρώ το στόχο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει  Χριστουγεννιάτικο «μέρισμα» όχι μόνο στους οικονομικά ασθενέστερους αλλά και στις επιχειρήσεις.

Ήδη, στον τρέχοντα προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί «εφάπαξ μέτρα μείωσης του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ύψους 138 εκατ. ευρώ που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος», ποσό το οποίο δεν αποκλείεται να είναι τελικά μεγαλύτερο εάν τα στοιχεία του Οκτωβρίου  επιβεβαιώσουν  ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Το φορομπόνους των 138 εκατ. ευρώ αφορά σε εφάπαξ μείωση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μειώσεις αυτές είναι πιθανόν να συνδέονται με το ύψος της προκαταβολής φόρου.

Ένα από τα σχέδια που εξετάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την επανεκκαθάριση του φετινού φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις με μειωμένη προκαταβολή φόρου.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο η προκαταβολή φόρου που πληρώνουν οι επιχειρήσεις η οποία υπολογίζεται στο 100% του φόρου που προκύπτει να μειωθεί στο 90% ή 95% ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια. Με την νέα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, η οποία εάν υιοθετηθεί το σχέδιο, θα γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι επιχειρήσεις θα δουν μειωμένη την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Για όσους έχουν ήδη εξοφλήσει το φετινό φόρο εισοδήματος η διαφορά στο φόρο που θα προκύψει μετά  τη μείωση της προκαταβολής φόρου θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει το στοίχημα της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

Άσχετα με το «όχημα» μείωσης των φετινών φορολογικών επιβαρύνσεων το βέβαιο είναι ότι στη διάρκεια του 2019, οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν τελικά μικρότερο φόρο εισοδήματος κατά τουλάχιστον 138 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων εξοφλείται σε μηνιαίες δόσεις αρχής γενόμενης από το τέλος Ιουλίους έως και το τέλος Δεκεμβρίου.

Το «μέρισμα» στις επιχειρήσεις έχει εφάπαξ χαρακτήρα και οι δανειστές είναι ήδη ενήμεροι γι' αυτό.

Προβλέπεται, άλλωστε, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που έχει κατατεθεί στη Βουλή, όπως και σε αυτό που εστάλη χθες στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Συνταξιουχάκι

  Βλέπουμε να ανακοινώνεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει «μέρισμα»  ύψους 138 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις έως και το τέλος Δεκεμβρίου. Ενώ από την άλλη ο αρμόδιος υφυπουργός δήλωσε ότι η όποια επιστροφή (σε δόσεις)των παράνομων κρατήσεων στους συνταξιούχους αποκλείεται να γίνει πριν το 2020 . Δηλαδή εκτός από τους συνταξιούχους βοηθάμε και τους επιχειρηματίες. Καιρός είναι πλέον να γεμίσει η Ελλάδα επιχειρηματίες .

 2. avatar γερουν βαστα

  ρε αυτοι θα παιρνουν απο εμας τους ανεργους λεφτα για να τα δινουν σε αυτους που εχουν και μαλιστα πολλ.α τι αλλο θα δουμε

 3. avatar eleos me tin prokatavoli

  Η πιο μεγάλη βλακεία και κλοπή ειναι η προκαταβολή φόρου. Δηλαδή πώς προβλέπει η κάθε κυβέρνηση οτι και τον επόμενο χρόνο κάποιος θα έχει τα ίδια εισοδήματα? Θες οπωσδήποτε, σαν κράτος, να κλέψεις τον κόσμο ε...βάλε εστω ενα τυπικο ποσοστό έτσι για να πείς "είμαι κλέφτης νόμιμος, αλλά δεν στα ξαφρίζω κι όλας", αλλά σίγουρα όχι πάνω απο 15-20%

  1. avatar Απλάκι

   Και για αυτό καταργείται πλέον που έφυγε ο φορομπήχτης τσίπρας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει