Σε τροχιά… απογείωσης εισέρχεται το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με τη σημερινή τελετή θεμελίωσης του νέου τέρμιναλ.

Η συνολική επένδυση αναβάθμισης του αεροδρομίου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, ενώ ο νέος τερματικός σταθμός θα έχει εμβαδόν δόμησης 34.033 τ.μ. Το έργο, στο οποίο έχει δοθεί μεγάλη έμφαση από τη διοίκηση της Fraport, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021. Με την ολοκλήρωση των εργασιών το αεροδρόμιο θα επιτύχει 47% αύξηση των σταθμών check-in, 75% αύξηση των ιμάντων παραλαβής αποσκευών και αύξηση κατά 50% του συνολικού αριθμού πυλών.

Το «παρών» στην τελετή έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Αλεξάντερ Τσινέλ. Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης ζήτησε να διαμορφωθεί εσωτερικά το αεροδρόμιο ώστε οι επισκέπτες να αντιλαμβάνονται που βρίσκονται όταν φτάνουν σε αυτό, καθώς, όπως είπε, η πόλη έχει 2.500 χρόνια ιστορίας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος ζήτησε την επέκταση του μετρό έως το αεροδρόμιο.

Δ. Κοπελούζος: Εμείς αποφασίσαμε και επενδύσαμε στην Ελλάδα

«Σήμερα είναι μια άλλη ημέρα για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία μας. Το αεροδρόμιο αυτό θα φέρει τις μεγάλες αλλαγές, θα ξυπνήσει την πόλη», ξεκίνησε το λόγο του ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος, πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, κατά τη διάρκεια της τελετής θεμελίωσης του νέου τέρμιναλ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

«Εμείς αποφασίσαμε μαζί με την Fraport να επενδύσουμε στην Ελλάδα, εγώ είμαι Έλληνας και ίσως τις αποφάσεις θα μπορούσα να τις πάρω πιο εύκολα. Η Fraport, μία γερμανική εταιρεία, ήρθε και επένδυσε στον τόπο μας σε ημέρες δύσκολες και με αυτόν τον τρόπο παρακινεί και άλλους επενδυτές να έρθουν και να επενδύσουν στον τόπο μας. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά μηνύματα από τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Δ. Κοπελούζος.

«Μέσω της επένδυσης και της ολοκλήρωσης του νέου αεροδρομίου, η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο, το οποίο θα είναι εφάμιλλο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και θα αποτελέσει σημαντικό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Θα δημιουργήσουμε την πύλη εισόδου στη Θεσσαλονίκη, την πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτονται την πόλη και την τελευταία όταν φεύγουν και θα θυμούνται πως έχουμε μία Θεσσαλονίκη σύγχρονη, μοντέρνα, εφάμιλλη των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων», ανέφερε ο πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου.

«Στόχος μεγάλος για εμάς είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και ευελπιστούμε ότι θα το πετύχουμε, προσελκύοντας νέες αεροπορικές διασυνδέσεις. Ήδη, για πρώτη φορά, έχουμε πετύχει τη διασύνδεση με το Ντουμπάι και τη Ντόχα και ελπίζουμε με τη βοήθεια της Fraport να φέρουμε νέες διασυνδέσεις.

Η ανάπτυξη της πόλης εξαρτάται κυρίως από τι θα πετύχουμε και εμείς και πόσο μπορούμε να βοηθήσουμε ειδικά τους χειμερινούς μήνες, όταν τελειώνει η καλοκαιρινή σεζόν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνέδρια, να φέρουμε κόσμο και τις 365 μέρες.

Η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν πόλο έλξης. Έχει ένα ενεργό εμπορικό λιμάνι, μία σημαντική τοπική βιομηχανική δραστηριότητα, καθώς και μία μεγάλη φοιτητική κοινότητα.

Στη διάρκεια κατασκευής του αεροδρομίου θα εργαστούν περισσότερο από 1.000 εργαζόμενοι, ενώ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του άμεσα και έμμεσα θα εργαστούν 4.000 άτομα. Το αεροδρόμιο “Μακεδονία” θα αποτελέσει ένα οικονομικό κέντρο για την πόλη και θα ανοίξει τους νέους ορίζοντες για τη Θεσσαλονίκη μας και τη Μακεδονία μας», ολοκλήρωσε ο κ. Δ. Κοπελούζος.

A. Zinell: Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας εποχής ανάπτυξης για την Ελλάδα

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας εποχής ανάπτυξης για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος για να ξεκινήσει αυτή η επόμενη μέρα από αυτόν τον ιστορικό τόπο» είπε στο πλαίσιο της τελετής ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece, Alexander Zinell, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος της εταιρείας είναι να «μεταμορφωθεί το αεροδρόμιο Μακεδονία σε έναν σύγχρονο κεντρικό κόμβο για τα νοτιοανατολικά Βαλκάνια».

Πρόσθεσε επίσης ότι «από τα συνολικά 415 εκατ. ευρώ που θα κοστίσουν τα έργα για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τα 100 εκατ. θα διατεθούν στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”».

Α. Τζιτζικώστας: Θα αλλάξει η πορεία της περιοχής

«Είναι μια σημαντική μέρα για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Μία ημέρα που θα αλλάξει την πορεία της περιοχής. Είμαστε η περιφέρεια που καλωσορίζει αυτό το σημαντικό έργο πνοής, αλλά είμαστε και στη διάθεση της Fraport για να τρέξουμε διαδικασίες για να παραδοθεί το συντομότερο δυνατόν αυτό το έργο στους πολίτες και στους τουρίστες. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για τη συνεργασία τη Fraport, τον Όμιλο Κοπελούζου, που κάνει ένα υψηλής ποιότητας έργο σε όλη την Ελλάδα» σημείωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Μαζί με τις υποδομές που προχωράνε και με το συγκεκριμένο έργο, η περιοχή θα αναβαθμιστεί, η πόλη θα απογειωθεί και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Γ. Μπουτάρης: Ένα τεράστιο έργο που θα ξυπνήσει την πόλη

«Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, που θα ξυπνήσει την πόλη. Ήδη έχουμε δει τη διαφορά στο αεροδρόμιο από τότε που ανέλαβε η Fraport και αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να αναβαθμίσουμε και την πόλη. Είμαστε στη διάθεση της Fraport. Αποδεικνύεται πως οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν άμεσα αποτελέσματα» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Θ. Παπαδόπουλος: Σύγχρονο αεροδρόμιο σημαίνει αναβαθμισμένη πόλη

«Όλοι εμείς που επιθυμούμε και επιδιώκουμε πολλά χρόνια τώρα έναν αναβαθμισμένο ρόλο για αυτήν την πόλη κατανοούμε πως αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη λειτουργία ενός σύγχρονου αεροδρομίου. Να συγχαρούμε τους νέους διαχειριστές του αεροδρομίου και να υλοποιήσουν αυτό το master plan για το αεροδρόμιο “Μακεδονία”», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

«Ο δήμος Θέρμης, όπως μέχρι τώρα, έτσι και στο μέλλον θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε αυτό το αεροδρόμιο να αναβαθμιστεί, γιατί είναι η εικόνα της πόλης».

Σ.Πιτσιόρλας: Έργο που το περιμένει η πόλη πάρα πολλά χρόνια

«Η ανάπτυξη της νέας πτέρυγας του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης είναι ένα έργο που το περιμένει η πόλη πάρα πολλά χρόνια» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας και πρόσθεσε ότι «το αεροδρόμιο αποτελεί τη βασική υποδομή μαζί με το λιμάνι της πόλης και στα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη του αεροδρομίου ταυτίζεται με την προοπτική ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και ολόκληρης της Ελλάδας».

Μαυραγάνης: Σήμερα εδώ στη Μακεδονία χτυπά η καρδιά της Ελλάδος

«Σήμερα, εδώ στη Μακεδονία χτυπά η καρδιά της Ελλάδος που μέσω των μεταφορών θα γίνει το επίκεντρο σε όλα τα Βαλκάνια, τη ΝΑ Ευρώπη και Μεσόγειο» υπογράμμισε ο Νίκος Μαυραγάνης Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και συμπλήρωσε: «Για πρώτη φορά στην οικονομία της Ελλάδος το 2017, οι μεταφορές έφθασαν σε ρυθμό ανάπτυξης 18%, ξεπέρασαν τον τουρισμό που ήταν 14% αποτελώντας την αιχμή του δόρατος στην εθνική οικονομία».

S. Schulte: Εξόχως ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport, Stefan Schulte, αναφέρθηκε στην επένδυση της γερμανικής εταιρείας στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, υπογραμμίζοντας ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι εξόχως ενθαρρυντικά.

«Το αύριο ξεκινά σήμερα από την Θεσσαλονίκη. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τα αεροδρόμια προς όφελος των επιβατών, των αεροπορικών εταιρειών, των τοπικών οικονομικών και της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Έμφαση στην εμπορικότητα – Προσέλκυση περισσότερων αεροπορικών εταιρειών

Υπενθυμίζεται ότι για να ξεκινήσουν οι εργασίες του νέου τέρμιναλ έπρεπε να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος στον χώρο που θα κατασκευαστεί το νέο κτήριο για τυχόν βόμβες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε συνεργασία με την ΤΕΝΞ, καθώς η ευρύτερη περιοχή είχε βομβαρδιστεί. Στα έργα επέκτασης του διαδρόμου προσαπογείωσης 10-28 προς τη θάλασσα, είχαν βρεθεί αρκετές και είχε χρειαστεί η επέμβαση αυτής της ειδικής ομάδας του στρατού.

Το έργο αυτό έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στις καθυστερήσεις, καθώς εντάχθηκε στο master plan του αεροδρομίου «Μακεδονία» το 1997, δημοπρατήθηκε και ανατέθηκε το 2005, ήταν να παραδοθεί ως το φθινόπωρο του 2017, ωστόσο ακόμη κατασκευάζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Η νέα όψη του αεροδρομίου αναμένεται να είναι εντυπωσιακή και εσωτερικά, ενώ προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους επιβάτες με έμφαση στην εμπορικότητα και την προσέλκυση όλο και περισσότερων αεροπορικών εταιρειών. Στόχος είναι το «Μακεδονία» να καθιερωθεί ως το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενο την κομβική του θέση.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα έργα που ξεχωρίζουν στο «λίφτινγκ» του «Μακεδονία» είναι η αποκατάσταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και τροχοδρόμου. Αυτό θα είναι και το πρώτο μεγάλο άλμα για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, που θα έχει τη δυνατότητα πλέον να εξυπηρετεί υπερατλαντικές πτήσεις και μεγάλου μεγέθους αεροπλάνα, διπλασιάζοντας την ικανότητα προσέγγισης.

Ο νέος τερματικός σταθμός θα συνδεθεί με τον υφιστάμενο με δύο γέφυρες που θα κατασκευαστούν από μέταλλο και υαλοπέτασμα, η μια από την πλευρά της πίστας και η άλλη από την πλευρά του οδικού κόμβου. Οι δυο γέφυρες θα συνδέουν το νέο κτίσμα με το υφιστάμενο, στο ύψος του πρώτου ορόφου, δηλαδή του ορόφου των αναχωρήσεων.

Για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο νέος τερματικός είναι παραπάνω από απαραίτητος αφού ο υφιστάμενος, όταν κατασκευάστηκε, προοριζόταν για την εξυπηρέτηση περίπου 3 εκατ. επιβατών και έφτασε, με την αύξηση της επιβατικής κίνησης, να εξυπηρετεί περί τα 7 εκατ. επιβάτες.

Σημειώνεται ότι το 2018 και μέχρι σήμερα η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 5%, παρά τις παροδικές δυσκολίες στους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο λόγω των έργων στους διαδρόμους. Τον προηγούμενο μήνα δε οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 11,5%, ενώ η συνολική κίνηση έφθασε σε 835,474 επιβάτες.

Το νέο αεροδρόμιο «Μακεδονία» σε αριθμούς

  • 100.000.000 ευρώ το ύψος της συνολικής επένδυση αναβάθμισης αεροδρομίου
  • 34.033 τ.μ. νέος τερματικός σταθμός
  • 24000 τ.μ ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού
  • 47% αύξηση των σταθμών check-in
  • 75% αύξηση των ιμάντων παραλαβής αποσκευών
  • 50% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών
  • 150.000 κυβικά μέτρα εκσκαφής εδάφους
  • 100.000 κυβικά μέτρα έργων σκυροδέματος
  • 250 χλμ. καλωδίων
  • 20 χιλιόμετρα σωληνώσεων
  • 2.900 τόνοι μεταλλικών κατασκευών
  • 222.900 ανθρωποημέρες που αναμένεται να χρειασθούν για την ολοκλήρωση των έργων
  • 11.250 ημέρες εργασίας μηχανημάτων/εξοπλισμού που αναμένεται να χρειασθούν για την ολοκλήρωση των εργασιών.