Τριγμούς στις διεθνείς αγορές προκαλεί η αιφνιδιαστική υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch. Πτώση κατέγραψαν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σήμερα, ενώ υποχώρησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου κατά μια βαθμίδα, στο AA+, επικαλούμενος ιδίως τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις γύρω από το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, οι οποίες κατ’ αυτόν «διάβρωσαν» τη διακυβέρνηση.

Η είδηση έπληξε τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, με τον ευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί σε χαμηλό δύο εβδομάδων. Στις 12:14 ώρα Ελλάδας σημείωσε πτώση 1,4%. Οι μετοχές στη Wall Street αναμένονταν να ανοίξουν με απώλειες, με τα futures στον Nasdaq να υποχωρούν πάνω από 1%.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν πτώση 2 μονάδων βάσης ενώ το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,2% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.

«Η απουσία κινήσεων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και τον δείκτη δολαρίου υποδηλώνει ότι η αγορά είχε ήδη σε μεγάλο βαθμό ποσοτικοποιήσει και αξιολογήσει τη ζημιά από έγινε από τις πρόσφατες διαφωνίες», δήλωσε η Σόφι Λουντ-Γέιτς, επικεφαλής ανάλυσης στο Hargreaves Lansdown, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Η κίνηση του Fitch, που έγινε αφού ο οίκος είχε υποβαθμίσει σε ‘αρνητική’ την προοπτική του αξιόχρεου των ΗΠΑ τον Μάιο, προκάλεσε οργισμένη απάντηση από τον Λευκό Οίκο, την οποία χαρακτήρισε «αυθαίρετη και βασισμένη σε παρωχημένα στοιχεία» καθώς ήλθε δύο μήνες μετά τη συμφωνία για το όριο χρέους που απέτρεψε τη στάση πληρωμών στις ΗΠΑ.

«Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κίνηση του Fitch βασίζεται κάπως σε παρωχημένα στοιχεία, ιδιαίτερα αφού η πορεία του πληθωρισμού έχει τώρα μια πιο ευνοϊκή κλίση», δήλωσε η ίδια.

Οι επενδυτές έκαναν συγκρίσεις με αυτό που συνέβη όταν ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ το 2011 μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Οι επενδύτες και τότε στράφηκαν στη σχετική ασφάλεια που προσφέρουν τα κρατικά ομόλογα συγκριτικά με περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Νωρίτερα, οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν απώλειες με τον ευρύτερο δείκτη MSCI για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να υποχωρεί 1,9%. Ο δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση 1,8%, ενώ οι μετοχές στην Αυστραλία σημείωσαν πτώση 2,3%.

Οι τιμές πετρελαίου ήταν ενισχυμένες και κινούνταν κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Απρίλιο ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό σημείωσαν νωρίτερα άνοδο 0,9% στα 82,09 δολάρια, ενώ το πετρέλαιο μπρεντ ενισχύθηκε στα 85,62 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός σημείωσε νωρίτερα μικρή άνοδο και κινείτο στα 1.948,30 δολάρια η ουγγιά.

Σε κλοιό πιέσεων και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά στην Αθήνα, η οποία υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.300 μονάδων, εν μέσω αρνητικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της υποβάθμισης των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Fitch κατά μια βαθμίδα, στο AA+, για πρώτη φορά από το 2011.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00, διαμορφώνεται στις 1.294,27 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,27%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.281,70 μονάδες (-3,22%)

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 65,35 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,29%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,26%.

Πτώση σημειώνουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Alpha bank (-4,75%), της Elvalhalcor (-3,91%), της Eurobank (-3,69%), της Lamda (-3,34%) και της Μυτιληναίος (-3,12%).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-4,97%), του Εμπορίου (-3,64%) και των Τραπεζών (-3,22%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Attica Συμμετοχών με 6.797.411 και 2.256.808 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 10,40 εκατ. ευρώ και η Μυτιληναίος με 7,32 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 10 μετοχές, 103 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Fieratex +5,20% και Ιντερτέκ +2,51%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Sato -10,00% και Προοδευτική -10,00%.