Η οικονομία της Τουρκίας συνεχίζει να κλονίζεται παρά τις αλλαγές που έκανε ο Ερντογάν στο υπουργείο οικονομικών, καθώς τα νέα μέτρα που έλαβαν οι τράπεζες της χώρας οδήγησαν την τουρκική λίρα σε νέα ιστορική βουτιά.

Με βάση το πρακτορείο Reuters, το νόμισμα καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξης του 28% από τις αρχές του χρόνου, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται μετά την επανεκλογή του Τούρκου προέδρου.

Χαρακτηριστικά, υποχωρεί 2,6%, στις 25,90 έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας το ιστορικό χαμηλό της περασμένης εβδομάδας των 25,74.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, δύο μεγάλα βήματα έγιναν τις τελευταίες ημέρες. Η κεντρική τράπεζα υπό τον νέο διοικητή Hafize Gaye Erkan αύξησε τα επιτόκια κατά 650 μονάδες βάσης στο 15% την Πέμπτη, μια ουσιαστική σύσφιξη παρόλο που δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της αγοράς.

Στη συνέχεια, την Κυριακή, η κεντρική τράπεζα άρχισε να αναιρεί τμήματα των δεκάδων κανόνων και κανονισμών που είχε υιοθετήσει από το 2021, οι οποίοι άφηναν τη διαχείριση του χρέους, των πιστώσεων και των αγορών συναλλάγματος – και που είχαν σκοπό να ενθαρρύνουν τις κατοχές σε λίρες.

Με τη χρήση των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας για την προστασία της αξίας της λίρας πριν από τις εκλογές, τα αποθεματικά έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό στις αρχές Ιουνίου, με τα καθαρά αποθεματικά στα μείον 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ανάρρωσαν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τα βήματα απλούστευσης το Σαββατοκύριακο αποσκοπούσαν στην απελευθέρωση των αγορών και τη διασφάλιση της σταθερότητας, δήλωσε η κεντρική τράπεζα το Σαββατοκύριακο, ενώ ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι η τράπεζα προσάρμοσε τη συναλλαγματική της πολιτική.