Στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες της χώρας μετά το «πράσινο φως» που έδωσε ο Άρειος Πάγος στα funds να προχωρούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για όσους έχουν «κόκκινα δάνεια».

Η απόφαση η οποία «έσκασε σαν βόμβα» την Πέμπτη (9/2) προκάλεσε μεγάλη ανασφάλεια και αναστάτωση, σε όσους έχουν λάβει δάνειο για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας τους και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν βλέποντας πια πως το σπίτι τους υπάρχει το ενδεχόμενο να βγει στο «σφυρί» και οι κόποι μιας ζωής να γίνουν «στάχτη».

Τι σημαίνει όμως η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς; Υπάρχει τρόπος να προστατευτούν οι δανειολήπτες; Στις ερωτήσεις του Newsbeast απαντά ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς ζητώντας από την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στην εφαρμογή λειτουργικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τον Κώστα Τσουκαλά οι δανειολήπτες νιώθουν μεγάλη πίεση ενώ στην ουσία με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς «ψαλιδίζεται» η διαπραγματευτική τους ικανότητα απέναντι στις εταιρείες διαχείρισης υποχρεώσεων, τους λεγόμενους «servicers».

«Πλέον είναι πολύ πιο γρήγορη η διαδικασία απώλειας της περιουσίας»

σπίτια Αθήνα

Διαμηνύοντας πως «πλέον είναι πολύ πιο γρήγορη η διαδικασία απώλειας της ακίνητης περιουσίας» ο δικηγόρος, Κώστας Τσουκαλάς ζητά «να υπάρξει σοβαρό και ρεαλιστικό πλαίσιο ρύθμισης της πρώτης κατοικίας με κριτήρια τόσο περιουσιακά όσο και εισοδηματικά».

«Η απόφαση αυτή στην ουσία έκρινε ότι παρά το γεγονός ότι έχει γίνει η πώληση των δανείων με τον νόμο του 2003 και δεν είχαν ρητά τη νομιμοποίηση τα funds να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, το δικαστήριο έκρινε πως τελικά μπορούν να το κάνουν. Άρα οι δανειολήπτες έχασαν ένα πολύτιμο νομικό εργαλείο με το οποίο μπορούσαν έως τώρα να ανακόπτουν στα δικαστήρια τους πλειστηριασμούς» τονίζει μιλώντας στο Newsbeast.

Κώστας Τσουκαλάς
Ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς

«Επικαλούμασταν ως παραστάτες των δανειοληπτών την έλλειψη νομιμοποίησης των servicers ώστε να μπορούμε να σταματάμε τις δικαστικές ενέργειες. Τώρα αυτό δυσκολεύει καθώς ο Άρειος Πάγος έβγαλε μία απόφαση η οποία παράγει ένα ισχυρό δεδικασμένο υπέρ των συμφερόντων των servicers και των funds με αποτέλεσμα να χάνουν ένα “χαρτί” διαπραγμάτευσης οι δανειολήπτες» σημειώνει.

«Ήδη από την Παρασκευή (10/2) και μετά που βγήκε η απόφαση σε πάρα πολλές προφορικές συμφωνίες, που έμεναν οι τελικές υπογραφές για να ρυθμιστούν δάνεια με ευνοϊκούς όρους για τους δανειολήπτες, υπαναχώρησαν οι services και πλέον ζητάνε παραπάνω λεφτά νιώθοντας ότι έχουν πιο ισχυρά “όπλα” στη φαρέτρα τους» συμπληρώνει.

Όπως υπογραμμίζει ο Κώστας Τσουκαλάς «αν δεν υπάρξει νομοθέτηση πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και εάν δεν γίνουν βελτιώσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα».

«Οι δανειολήπτες είναι πολύ πιεσμένοι»

«Τα εργαλεία τα οποία έχει αυτή τη στιγμή ο δανειολήπτης είναι ελάχιστα. Κυρίως θα πρέπει να δέχονται ρυθμίσεις που προτείνουν οι servicers, οι οποίες είναι μη βιώσιμες και καθόλου ρεαλιστικές καθώς ζητάνε πιο πολλά χρήματα από εκείνα που μπορεί να δώσει ο δανειολήπτης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να συναινέσει ο πολίτης, αλλά ακόμη και να συναινέσει να μπορεί μόνο προσωρινά να τηρεί τη ρύθμιση και στο μέλλον να κινδυνεύει με πλειστηριασμό» εξηγεί.

«Οι δανειολήπτες είναι πάρα πολύ πιεσμένοι και αγχωμένοι γιατί βλέπουν πως υπάρχει ένας ασφυκτικός πλέον κλοιός εις βάρος τους» αναφέρει κλείνοντας.

Η απόφαση του Άρειου Πάγου

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την Πέμπτη (9/2), δύο δηλαδή περίπου εβδομάδες μετά τη συζήτηση για το θέμα που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες με συντριπτική πλειοψηφία (59-9) τάχθηκε υπέρ των funds.

Η εν λόγω απόφαση δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων (servicers) να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds.

Οι αρεοπαγίτες υιοθέτησαν την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα, και αποφάνθηκαν ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Κατά συνέπεια, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομά τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Υπουργείο Οικονομικών: Η απόφαση για τους πλειστηριασμούς επιβεβαιώνει όσα προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ

υπουργειο Οικονομικων

Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου σχετικά με τη δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις να εκκινούν πλειστηριασμούς, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα του Τύπου, δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνει όσα προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή (10/2) το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει:

«Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης σπεύδουν να τοποθετηθούν επί της απόφασης που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, έλαβε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σχετικά με τη δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers) να εκκινούν διαδικασίες πλειστηριασμού για δάνεια τα οποία έχουν μεταβιβαστεί από τράπεζες.

Απόφαση η οποία, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ελήφθη από το Ανώτατο Δικαστήριο με ευρύτατη πλειοψηφία.

Απόφαση η οποία, όπως προκύπτει από τον Τύπο, δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνει όσα προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Ν.4354/2015) σχετικά με τη νομιμοποίηση των εταιριών servicers να διενεργούν δικαστικές και εξώδικες ενέργειες επί των απαιτήσεων που τους μεταβιβάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας πλειστηριασμού.

Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία:

  • νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Μάιο του 2017,
  • έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τον Δεκέμβριο του 2017,
  • κατήργησε – οριζόντια – την προστασία της 1ης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019,
  • νομοθέτησε ένα αναποτελεσματικό πρόγραμμα παροχής κρατικής επιδότησης για την προστασία της 1ης κατοικίας, χωρίς να έχει υποβληθεί καμία αίτηση,
  • παρέδωσε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το ιδιωτικό χρέος σε ύψος που υπερέβαινε τα 238 δισ. ευρώ,
  • παρέδωσε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα «κόκκινα» δάνεια στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014, δηλαδή περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων,
  • μεταβίβασε τα δάνεια των τραπεζών στα funds.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν έχει δημοσιευθεί και κανείς δεν γνωρίζει το νομικό σκεπτικό της.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης, ορθολογισμού και κοινωνικής ευαισθησίας το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.

Υλοποιεί στοχευμένες πρωτοβουλίες και αποτελεσματικές δράσεις ως προς το ζήτημα αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και τους περιορισμούς των οδηγιών και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού δικαίου.

Πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως είναι η υλοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών (Ν.4738/2020), μέσω του οποίου περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ, καθιστώντας το συγκεκριμένο εργαλείο το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών για την αντιμετώπιση του ζητήματος, μεταξύ αυτών που θέσπισαν διαδοχικές κυβερνήσεις. Συγκριτικά, στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 οφειλέτες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών.

Παράλληλα, τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν πραγματοποιήσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για μη-εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών.

Συνεπώς, αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η Κυβέρνηση χειρίζεται με συνέπεια, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα τα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας.

Δεν καταφεύγει σε ανεδαφικές και ουτοπικές εξαγγελίες που ουδεμία λύση προσφέρουν στο κρίσιμο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους».