Εννέα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης έχει η ελληνική οικονομία μέσα στο 2023. Τα ραντεβού αυτά θα κρίνουν το στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας που αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την κυβέρνηση και ένα από τα χαρτιά της που έχει βάλει στο προεκλογικό παιχνίδι. Η Ελλάδα βρίσκεται από μία έως τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική ενώ αρκεί μόλις μία αναβάθμιση από τους τέσσερις μεγάλους οίκους που λαμβάνει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε τα ελληνικά ομόλογα να χαρακτηριστούν ασφαλή για τους επενδυτές.

Οικονομολόγοι και διεθνείς αναλυτές τοποθετούν την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στην κατηγορία επενδυτική στο δεύτερο εξάμηνο του έτους λόγω και του ρευστού πολιτικού σκηνικού αν και υπάρχουν σενάρια για επίτευξη του στόχου νωρίτερα. Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα Societe Generale η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς υπάρχει πιθανότητα ο οίκος αξιολόγησης της Standard & Poor’s να κάνει την έκπληξη στις αγορές και να αναβαθμίσει τη Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (Investment Grade – IG) στις 21 Απριλίου 2023. Ο γαλλικός οίκος επίσης θεωρεί ότι η Fitch θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στις 27 Ιανουαρίου, την οποία αναμένει αναβαθμίσει σε BB+ με σταθερές προοπτικές.

Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κινητήριες δυνάμεις στο δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα είναι η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία και η πρόωρη αποπληρωμή δανείων προς το ΔΝΤ και διακρατικών από το πρώτο μνημόνιο ύψους 2,7 δισ. ευρώ. «Συν» είναι επίσης ότι η Ελλάδα έχει διασφαλίσει την αποπληρωμή του χρέους έως και το 2032, άρα δεν κινδυνεύει από πιστωτικό γεγονός, ενώ οι δανειακές ανάγκες για την αναχρηματοδότηση ομολόγων είναι χαμηλές αφού για φέτος δεν ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ.

Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αποτελέσει ισχυρό σήμα αξιοπιστίας για την οικονομία και θα αλλάξει την συμπεριφορά των επενδυτών που δίνουν προτεραιότητα σε υψηλής αξιολόγησης περιουσιακά στοιχεία. Παράλληλα θα φέρει μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων και συνεπώς του κόστους δανεισμού για το δημόσιο σε μια κρίσιμη στιγμή που η αύξηση των επιτοκίων για την αναχαίτιση του υψηλού πληθωρισμού προκαλεί νευρικότητα και αβεβαιότητα στις αγορές.

Τα ραντεβού

Τα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης ξεκινούν με τον οίκο Fitch, που κάνει ποδαρικό και στις 14 Ιανουαρίου 2023 θα δώσει το πρώτο στίγμα για την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, τις δημοσιονομικές προοπτικές και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δυο αξιολογήσεις από τη Fitch στις 9 Ιουνίου και 1η Δεκεμβρίου.

DBRS

Σειρά θα πάρει στις 10 Μαρτίου 2023 ο καναδικός οίκος DBRS που έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στην κατηγορία «BB (high)» με «σταθερές προοπτικές» και με βάση τη κλίμακα αξιολόγησης η χώρα μας βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα Η δεύτερη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Moody΄s

Το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της Moody’s στις 17 Μαρτίου 2023 με βασικό ζητούμενο αν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας που σήμερα βρίσκεται τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική στην κατηγορία «Ba3» σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους. Η Ελλάδα έχει άλλη μία ευκαιρία με την Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

S&P

Για τις 21 Απριλίου 2023 είναι προγραμματισμένη η πρώτη ετυμηγορία από την S&P και στις 20 Οκτωβρίου 2023 η δεύτερη με την κυβέρνηση να ποντάρει σοβαρά στα δύο ραντεβού για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.