«Σε αυτή τη δραματική κατάσταση που έχουμε περιέλθει, ο εμπορικός κόσμος της χώρας πιστεύει ακράδαντα ότι, ο μόνος ασφαλής δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι ο κοινός προσανατολισμός των πολιτικών δυνάμεων με τους κοινωνικούς εταίρους».

Αυτό αναφέρθηκε σε συνάντηση του προεδρείου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου αποτελούμενου από τους Βασίλη Κορκίδη, Πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Παγώνη Αντιπρόεδρο, Παναγή Καρέλλα Πρόεδρο του Ε.Σ Αθηνών, Γιώργο Ζησιμάτο, Πρόεδρο του Ε.Σ Πειραιώς, με τους κ.κ. Σταύρο Δήμα Αντιπρόεδρο της Ν.Δ., Ανδρέα Λυκουρέντζο Γραμματέα της Ν.Δ., Ιωάννη Βρούτση, Υπεύθυνο Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Σπύρο Ευσταθόπουλο, Γραμματέα Παραγωγικών Τομέων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στα εργασιακά και φορολογικά μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, στο σχέδιο του επενδυτικού νόμου το οποίο αδικαιολόγητα εξαιρεί το εμπόριο από το καθεστώς ενισχύσεων καθώς και στον προϋπολογισμό του 2011, που όπως φαίνεται η αγορά εκ των πραγμάτων δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

Ο εμπορικός κόσμος περιμένει από τους πολιτικούς αρχηγούς να αναλάβουν την πρωτοβουλία μιας Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας, ζητώντας τους να επιδείξουν πολιτικό θάρρος για την ενεργοποίηση της επίτευξης κοινών πεδίων με στόχο το εθνικό μας συμφέρον. Σύμφωνα με τις θέσεις της ΕΣΕΕ, η αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και κυρίως η σωτηρία της αγοράς και των νοικοκυριών από την καθημερινή πτώχευση απαιτούν πολιτική υπέρβαση.

«Η χώρα ήδη κλείνει σχεδόν ένα χρόνο ισορροπώντας επικίνδυνα σε τεντωμένο σκοινί και προσπαθώντας να ξεπεράσει εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα. Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τον συνδετικό ιστό της κοινωνίας και έχει επηρεάσει τα εισοδήματα του κόσμου, προκαλώντας βαθύ κλίμα απαισιοδοξίας και εσωστρέφειας στην αγορά και απειλώντας τη βιωσιμότητα της ελληνικής μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Το 2011 προμηνύεται ακόμη πιο δύσκολο για όλους και θέτει την ελληνική κοινωνία υπό την μέγγενη της διαρκώς εντεινόμενης οικονομικής δυσπραγίας, το οριστικό μέγεθος της οποίας εξακολουθεί να είναι εκτός προβλέψεων.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να δείξουν το δρόμο που θα καταστήσει την Ελλάδα ισχυρότερο συνομιλητή των ξένων δανειστών μας και θα ισχυροποιήσει την διαπραγματευτική μας δύναμη. Θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Η ελληνική εμπορική επιχειρηματικότητα θα σταθεί με προσήλωση δίπλα σε όλους όσους θα επαναπροσδιορίσουν τους ρόλους τους υπέρ της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και θα κάνουν την αναγκαία υπέρβαση, προς την κατεύθυνση της συνεννόησης για την οικονομική σωτηρία της χώρας μας», όπως αναφέρθηκε από τα στελέχη της ΕΣΕΕ.