Χρονικό περιθώριο μέχρι την Πέμπτη 30 Ιουνίου για να «αποκαλύψουν» στους Δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά αλλά και να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους τα οποία έχουν ήδη δηλώσει στους Δήμους έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.  Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να κλείσει στις 30 Ιουνίου 2022, αν και στο υπουργείο Εσωτερικών έχουν κατατεθεί αιτήματα για παράταση της προθεσμίας.

Όσοι έχουν εκκρεμότητες με τους δήμους θα πρέπει να φροντίσουν να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις. Με την υποβολή της δήλωσης οι πολίτες απαλλάσσονται πλήρως από αναδρομικά δημοτικά τέλη και πρόστιμα που φθάνουν μέχρι και 200% και επιβαρύνονται μόνο με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.

Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση εφαρμόζεται και για τους πολίτες που υπέβαλαν δηλώσεις στους δήμους, κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022 και κλήθηκαν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη και πρόστιμα έως και 14 ετών. Όσοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη πληρώσει τα ποσά που τους χρέωσαν αναδρομικά οι δήμοι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους αφού προηγουμένως υποβάλλουν σχετική αίτηση. Συγκεκριμένα, θα τους επιστραφούν τα ποσά πέραν της  οφειλής που προκύπτει από την ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών που βρίσκεται σε ισχύ.

Πριν την υποβολή δήλωσης για τα αδήλωτα τετραγωνικά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr.

2. Όσοι υποβάλουν δηλώσεις και αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 της Εφορίας θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων (που φθάνουν μέχρι και το 200%) για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.

3. Η υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.

4. Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

5. Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα  ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.  Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

6. Ο λογαριασμός των αδήλωτων τετραγωνικών μπορεί να εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας δόσης τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.