«Ο Francis Fukuyama, ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας που κάποτε περιέγραψε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ως το “τέλος της ιστορίας”, πρότεινε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να ονομαστεί “το τέλος του τέλους της ιστορίας”. Εννοούσε ότι η επιθετικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν σηματοδοτεί την ανατροπή των ιδανικών μιας ελεύθερης Ευρώπης που αναδύθηκε μετά το 1991. Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος, με ένα Σιδηρούν Παραπέτασμα να χωρίζει τη Δύση από τη Ρωσία».

Αυτό αναφέρει ο Tinglong Dai καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων και επιχειρηματικής ανάλυσης στο Carey Business School του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, με άρθρο του στο Fast Company, το οποίο αναλύει τις άμεσες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και αυτές οι οποίες θα φανούν τους επόμενους μήνες.

Και συνεχίζει: Ως ειδικός στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, πιστεύω ότι ο πόλεμος προμηνύει το τέλος κάτι άλλου: Των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού που οι δυτικές εταιρείες έχτισαν μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες.

Εμπορική αμαξοστοιχία

Οι αλυσίδες εφοδιασμού -συχνά τεράστια δίκτυα πόρων, χρημάτων, πληροφοριών και ανθρώπων στα οποία βασίζονται οι εταιρείες για να παραδώσουν αγαθά ή υπηρεσίες στους καταναλωτές- βρίσκονταν ήδη σε σύγχυση λόγω της πανδημίας COVID-19, με αποτέλεσμα μαζικές ελλείψεις, διαταραχές και πληθωρισμό τιμών. Ο πόλεμος και οι επακόλουθες κυρώσεις κατά της Ρωσίας τις επιβάρυναν άμεσα περαιτέρω, προκαλώντας την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας στα ύψη, ακόμη και φόβους για λιμό.

Αλλά πέρα από αυτές τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, πιστεύω ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει δραστικά τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού με τρόπο που δεν το έκανε ποτέ η πανδημία».

Άμεσες επιπτώσεις: Καύσιμα και πείνα

Πόλεμος στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον Tinglong Dai η Ρωσία αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ενώ η Ουκρανία μόλις το 0,14%. Ως αποτέλεσμα, έχουν ελάχιστες άμεσες επιπτώσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού – εκτός από μερικούς πολύ σημαντικούς τομείς.

Ας ξεκινήσουμε με τον πιο προφανή τομέα που δέχεται ήδη πλήγματα: Την ενέργεια. Η Ρωσία παρέχει σχεδόν το 40% του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο και το 65% του εφοδιασμού της Γερμανίας με φυσικό αέριο. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 7% όλων των εισαγωγών αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά το μήνυμα της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι θα σταματήσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 130 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά σε 13 χρόνια και οι καταναλωτές σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ είδαν τις μέσες τιμές της βενζίνης να αυξάνονται πάνω από 5 δολάρια ανά γαλόνι.

Λιγότερο προφανώς, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού. Αρκετές χώρες, όπως το Καζακστάν και η Τανζανία, εισάγουν περισσότερο από το 90% του σιταριού τους από τη Ρωσία. Ο πόλεμος έχει τη δυνατότητα να διαταράξει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων που ακόμη ανακάμπτει και να θέσει σε κίνδυνο τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ακόμη λιγότερο προφανώς, η Ουκρανία παράγει το 90% του νέον ημιαγωγών που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, παρέχει στις ΗΠΑ περισσότερο από το ένα τρίτο του παλλάδιου, ένα σπάνιο μέταλλο που απαιτείται επίσης για την κατασκευή ημιαγωγών. Παρόλο που οι εταιρείες διαθέτουν αρκετά αποθέματα για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες και μπορούν να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές, κάποιες διαταραχές είναι αναπόφευκτες. Και αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που ο κόσμος εξακολουθεί να υποφέρει από μια σοβαρή έλλειψη τσιπ, η οποία έχει επιβραδύνει την παραγωγή αυτοκινήτων και έχει εκτοξεύσει τις τιμές των νέων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στα ύψη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Ρωσία είναι κυρίαρχος εξαγωγέας τιτανίου και σφυρηλατημένων προϊόντων τιτανίου, τα οποία είναι δημοφιλή στην αεροδιαστημική βιομηχανία λόγω του μικρού τους βάρους. Αυτός ο πόλεμος θα πιέσει περαιτέρω την αλυσίδα εφοδιασμού της αεροδιαστημικής.

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS)

Σφιχτές εμπορικές συναλλαγές

Ενώ οι άμεσες επιπτώσεις της εισβολής στις αλυσίδες εφοδιασμού είναι σχετικά περιορισμένες, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών είναι σημαντικός -πιστεύω ότι είναι ακόμη μεγαλύτερος από τον COVID-19.

Αφού 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Καναδά, έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη, η Ρωσία ανταπέδωσε με τους ίδιους περιορισμούς. Ως αποτέλεσμα, τα εμπορεύματα που μεταφέρονται με αεροπορικές μεταφορές από την Κίνα στην Ευρώπη ή τις ανατολικές ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να αναδρομολογηθούν ή να χρησιμοποιήσουν πιο αργούς ή ακριβούς τρόπους μεταφοράς. Η σιδηροδρομική εμπορευματική διαδρομή Κίνας-Ευρώπης που διέρχεται από τη Ρωσία, η οποία γνώρισε άνθηση το 2021 λόγω της συμφόρησης στα μεγάλα λιμάνια, αντιμετωπίζει τώρα αυξανόμενες ακυρώσεις από Ευρωπαίους πελάτες.

Αεροπλάνο

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε επίσης καταστροφικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες εμπορικές κινήσεις, με εκατοντάδες δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου να έχουν εγκλωβιστεί σε λιμάνια ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε πλοία που συνδέονται με τη Ρωσία. Είχε επίσης ως αποτέλεσμα την επιβολή αυστηρών ταξιδιωτικών και μεταφορικών περιορισμών στη Ρωσία και τη Λευκορωσία με έναν πρωτοφανώς γρήγορο και ευρύ τρόπο που συντονίστηκε μεταξύ πολλών εθνών.

Επιπλέον, η διακοπή της διαδρομής από την Κίνα προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην πρωτοβουλία της Κίνας “Ζώνες και Δρόμοι”. Αυτό είναι το φιλόδοξο σχέδιο τρισεκατομμυρίων δολαρίων που αποσκοπεί στην αναδιαμόρφωση του παγκόσμιου εμπορίου και στην επιβεβαίωση της κυριαρχίας μιας παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού με επίκεντρο την Κίνα, ιδίως στην Ευρώπη και την Ασία. Επειδή τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι κρίσιμοι κρίκοι της πρωτοβουλίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να μειωθεί σε μέγεθος και έκταση.

Σιδηρούν παραπέτασμα στην αλυσίδα εφοδιασμού

Ο αρθρογράφος των New York Times Τόμας Φρίντμαν, γνήσιος οπαδός της παγκοσμιοποίησης, διατύπωσε το 1996 τη διάσημη θεωρία ότι δύο χώρες που έχουν και οι δύο McDonald’s δεν θα κάνουν ποτέ πόλεμο μεταξύ τους. Τα McDonald’s έχουν περίπου 850 εστιατόρια στη Ρωσία και 100 στην Ουκρανία, τα οποία έχουν τώρα κλείσει προσωρινά.

Το επιχείρημά του ήταν ότι οι χώρες με οικονομίες και μεσαίες τάξεις αρκετά μεγάλες ώστε να υποστηρίξουν ένα McDonald’s «δεν τους αρέσει να κάνουν πολέμους- τους αρέσει να περιμένουν στην ουρά για χάμπουργκερ». Βασιζόταν επίσης στην πεποίθηση ότι οι ορθολογικοί οικονομικοί υπολογισμοί θα θριαμβεύουν πάντα έναντι των γεωπολιτικών συγκρούσεων – δηλαδή, οι ηγέτες σε τέτοιες χώρες δεν θα άφηναν τις διαφορές τους να εμποδίσουν το εμπόριο και την παραγωγή χρημάτων.

Και οι αλυσίδες εφοδιασμού που δημιούργησαν οι εταιρείες στις δεκαετίες που ακολούθησαν από τότε διέσχισαν τον πλανήτη, αγνοώντας τις παλιές εχθρικές γραμμές για χάρη της αποτελεσματικότητας και των υψηλότερων κερδών.

Ο Φρίντμαν παραδέχεται τώρα ότι η δράση της Ρωσίας κατέρριψε αυτή τη θεωρία. Και στην πραγματικότητα ο κόσμος μπορεί τώρα να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου τύπου σιδηρού παραπετάσματος αλυσίδας εφοδιασμού, με τη Ρωσία και τους συμμάχους της στη μία πλευρά και τη Δύση στην άλλη. Οι εταιρείες δεν θα είναι πλέον σε θέση να διαχωρίσουν τις επιχειρήσεις από τη γεωπολιτική.

Και σε αυτούς τους συμμάχους περιλαμβάνεται η Κίνα, η οποία παραμένει κομβική για τις αλυσίδες εφοδιασμού των περισσότερων δυτικών εταιρειών. Παρά τη διφορούμενη στάση της Κίνας σχετικά με την εισβολή, ο πόλεμος θα λειτουργήσει πιθανότατα ως καταλύτης για τη μείωση αυτής της εξάρτησης, τουλάχιστον για κρίσιμα προϊόντα όπως υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ημιαγωγών, ιατρικές προμήθειες και ηλεκτρικές μπαταρίες.

«Επιπλέον», όπως αναφέρει ο Tinglong Dai «η αυξανόμενη έμφαση των μετόχων και των ρυθμιστικών αρχών σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο μια εταιρεία τα καταφέρνει σε κάθε κατηγορία μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή της λειτουργία και το κόστος κεφαλαίου. Όσον αφορά το θέμα της Ουκρανίας, η πίεση για μεγαλύτερη κοινωνική υπευθυνότητα είναι ένας λόγος για τον οποίο οι εταιρείες έχουν υπερσυμμορφωθεί με τις κυρώσεις. Τις ωθεί επίσης να αποφεύγουν προληπτικά τους γεωπολιτικούς κινδύνους, κάτι που μπορεί να συνεπάγεται την υποχώρηση από μια ολόκληρη οικονομία.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο καιρό θα παραμείνουν σε ισχύ οι κυρώσεις ή αν οι εταιρείες που έχουν επιλέξει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία θα επιστρέψουν. Πιστεύω όμως ότι ένα πράγμα είναι βέβαιο: Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες».