«Η προσθήκη δέσμευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο και μέτρων για την ενίσχυση των επενδύσεων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κλειδί για την κατάληξη σε συμφωνία», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ο Βέλγος Φιλίπ Λαμπέρτς, ο οποίος μαζί με τη Γερμανίδα Ρεμπέκα Χαρμς συνπροεδρεύει στην Ομάδα των Πρασίνων.

Η συνέντευξη έγινε πριν γνωστοποιηθεί η σημερινή κατάθεση της ελληνικής πρότασης στους πιστωτές.

Οι δύο επικεφαλής οι οποίοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, περιέγραψαν το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που οι ίδιοι διαπίστωσαν, αλλά και το συναίσθημα ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν εξελιχθεί σε «διάλογο κωφών».

Σύμφωνα με τον Λαμπέρτς, «την περασμένη εβδομάδα, είμαστε μάρτυρες σε ένα διάλογο κωφών. Από τη μια η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι έχει βάλει στο τραπέζι προτάσεις που συμβαδίζουν με τα συμπεράσματα του Brussel group προσθέτοντας κάποια επιπλέον μέτρα, και απέναντί τους οι πιστωτές που εξαιρουμένου του θέματος του πρωτογενούς πλεονάσματος, επαναφέρουν εκ νέου τη θέση τους που είχαν στην αρχή των διαπραγματεύσεων (…) Παραμένουμε επομένως σε ένα σενάριο που μεταφράζεται με άρνηση της οικονομικής πραγματικότητας, οι λύσεις που προτείνουν στην Ελλάδα δεν είναι επί της ουσίας λύσεις γιατί αγνοούν την πραγματικότητα, το ποια είναι η κατάσταση της χώρας» τόνισε ο επικεφαλής των Πρασίνων επικαλούμενος τις σχετικές αναλύσεις οικονομολόγων αλλά και τις συναντήσεις που είχαν με τους κ.κ. Βαρουφάκη και Τσακαλώτο.

Σε ερώτημα του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων «για ποια Ευρώπη μιλάμε», όταν και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι οι προτάσεις των πιστωτών είναι «εκτός πραγματικότητας» και παρ’ όλα αυτά επιμένουν. Πως ο ίδιος το ερμηνεύει, ο κ. Λαμπέρτς απάντησε:

«Για ποια Ευρώπη μιλάμε; σας θέτω και εγώ το ερώτημα, πάντως όχι για αυτήν εδώ. Η Ευρώπη θα πρέπει να εργάζεται με βάση την πραγματικότητα. Ποιοι θα τολμούσαν να διαβεβαιώσουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο; θα ήθελα να το δηλώσουν, γιατί κανείς δεν το πιστεύει και είμαι σίγουρος ότι δεν το πιστεύουν ούτε οι ίδιοι. Είναι επομένως ένα πρόσχημα για να επιβάλουν συνταγές που να σώζουν τις τράπεζες.

Μιλώντας για την ουσία του θέματος, θεωρώ ότι από την πλευρά των πιστωτών έχουμε δύο κατηγορίες: Από τη μία είναι αυτοί που θέλουν μια συμφωνία. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κ. Γιούνκερ ή η κ. Μέρκελ δεν θέλουν να βρεθεί μια λύση. Πιστεύω ότι κανείς από τους δυο τους δεν θέλουν να έχουν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Το πρόβλημα είναι, εάν θέλουμε να καταλήξουμε σε λύση προσθέτοντας την αναδιάρθρωση του χρέους και μέτρα για επενδύσεις, σημαίνει ότι αναγνωρίζουν ότι έως τα σήμερα έχουν ακολουθήσει λάθος δρόμο, πράγμα δύσκολο για έναν πολιτικό. Πιστεύω όμως ότι είναι έτοιμοι να το προσπεράσουν και να προχωρήσουν για να βρεθεί συμφωνία», σημείωσε ο κ. Λαμπέρτς και πρόσθεσε:

«Από την άλλη όμως, υπάρχει και η κατηγορία των πιστωτών που επιμένουν, γιατί στην πραγματικότητα επιθυμούν την αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα. Και αυτό διότι μια επιτυχία του, δηλαδή μια έξοδος από την κρίση έστω και δύσκολα, θα έδινε αξιοπιστία σε ένα εναλλακτικό πολιτικό σχήμα, ανταγωνιστικό στα πολιτικά σχήματα που δεσπόζουν στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό δεν θέλουν την επιτυχία του Τσίπρα και γι’ αυτό σφίγγουν τη θηλιά όλο και περισσότερο σκεπτόμενοι : « ή δέχεται τους όρους μας και θα χάσει ο ίδιος κάθε αξιοπιστία, ή δεν τους δέχεται και βγαίνει από την Ευρώπη, χάνοντας και πάλι την αξιοπιστία του, με άλλα λόγια τον σκοτώνουμε». Πρόκειται για έναν εξαιρετικά επικίνδυνο υπολογισμό, έναν ανεύθυνο υπολογισμό» κατέληξε ο κ. Λαμπέρτς.

Η κ. Χαρμς έκανε από μέρους της μια ζοφερή περιγραφή από τις δραματικές ελλείψεις στα νοσοκομεία τα οποία επισκέφθηκε.