«Ταμειακές ανάσες» σε δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που στροβιλίζονται στη δίνη της πανδημίας δίνουν οι «κρατικές επιταγές» για την πληρωμή οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που μπορούν να χρησιμοποιούν έως το τέλος Ιουνίου μετά την παράταση του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών.

Η κρατική ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από φορολογικές οφειλές του 2021 και του 2022 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 30 Ιουνίου η και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών που προκύπτουν απο τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των μισθολογικών περιόδων Ιουνίου 2021 έως και Μαΐου 2022.

Ειδικότερα για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών ακολουθείται η εξής σειρά προτεραιότητας:

  • από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων,
  • από ΕΝΦΙΑ
  • από ΦΠΑ
  • από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι ο συμψηφισμός των φορολογικών οφειλών γίνεται αυτόματα με δυο απλά βήματα:

  • Για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» προσδιορίζοντας το ποσό που επιθυμούν να διατεθεί για την εξόφληση φορολογικών οφειλών, από την επόμενη ημέρα της υποβολής της αιτήσεων, ελέγχεται καθημερινά από την ΑΑΔΕ με αυτοματοποιημένο τρόπο, εάν οι δικαιούχες επιχειρήσεις εμφανίζουν στο TAXIS οφειλές φόρων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και λοιποί φόροι) που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν απο το δεύτερο εξάμηνο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
  • Για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις σύμφωνα με διαδικασία η ΑΑΔΕ μετά το τέλος της επεξεργασίας στοιχείων χορηγεί στον e-ΕΦΚΑ αρχεία δικαιούχων επιχειρήσεων ανά ΑΦΜ, με τα ποσά ενίσχυσης κάθε επιχείρησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Τα ποσά εντάσσονται ως πιστωτικά υπόλοιπα στις μερίδες των δικαιούχων επιχειρήσεων και συμψηφίζονται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των μισθολογικών περιόδων Ιουνίου 2021 έως και Μαΐου 2022.
επιχειρήσεις

Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει τέτοιες οφειλές, αυτές εξοφλούνται αυτόματα με το ποσό της επιδότησης των πάγιων δαπανών που δικαιούται η επιχείρηση, έως την εξάντληση του ποσού αυτού.

Επισημαίνεται ότι από τα περίπου 450 εκατ. ευρώ του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών που εγκρίθηκαν, οι 31.000 δικαιούχοι δήλωσαν ότι τα 240 εκατ. ευρώ θα τα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και τα υπόλοιπα 210 εκατ. ευρώ για φορολογικές υποχρεώσεις, δηλαδή κυρίως για φόρο εισοδήματος ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2021 έγιναν συμψηφισμοί φόρων και εισφορών ποσού περίπου 400 εκ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι από το συνολικό ποσό των πιστωτικών κουπονικών ύψους 450 εκ. ευρώ απομένουν 50 εκ. ευρώ για την αποπληρωμή των χρεών στο Δημόσιο.

Υπολογισμός μισθού - χρημάτων

Στη λίστα των επιχειρήσεων που καλύπτονται από το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 10.356 επιχειρήσεις εστίασης, 4.019 επιχειρήσεις λιανεμπορίου, 3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων, 1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών, 1.272 επιχειρήσεις χονδρεμπορίου και 1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγία.