Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κόστιζε στη Βρετανία 56 δισ. λίρες, ήτοι περίπου 76 δισ. ευρώ το χρόνο, μέχρι το 2030, εκτός και αν η χώρα κρατούσε ανοιχτά τα σύνορά της, σημειώνει δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο σχετική έκθεση του Open Europe.

Όπως εξηγεί το πρακτορείο, η αναφορά αναλύει 4 σενάρια, βασισμένα σε μια βρετανική έξοδο από την ΕΕ το 2018. Στο χειρότερο σενάριο, σε μια εχθρική έξοδο, το ΑΕΠ της χώρας θα είναι 2,2% χαμηλότερο απ’ ό,τι εάν έμενε στην ΕΕ. Το καλύτερο σενάριο από την άλλη, θα περιελάμβανε μια βρετανική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την υπόλοιπη ΕΕ και άρση των περιορισμών στο εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο. Σε αυτήν την περίπτωση το ΑΕΠ θα αυξάνονταν κατά 1,6%. Τα καλύτερα τρία σενάρια έχουν ως προϋπόθεση, η Βρετανία να αποφύγει περιορισμούς στη μετανάστευση.

«Το είδος του ελεύθερου εμπορίου, η προσέγγιση της Βρετανίας για ανοιχτή οικονομία που θα χρειάζονταν έξω από την ΕΕ δεν είναι συμβατή με μια ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική εργατικής μετανάστευσης», δήλωσε στο πρακτορείο ο Mats Persson, διευθυντής του Open Europe. «Εάν ανοίξεις το εμπόριο σου και την οικονομία σου σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό από τον υπόλοιπο κόσμο και βαθμιαία μειώσεις την παροχή εργασίας, γίνεσαι ακόμη λιγότερο ανταγωνιστικός», σημειώνει.

Ας σημειωθεί, ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, έχει κάνει σημαία της στρατηγικής του κόμματός του το θέμα ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.