Την άποψη ότι η τελική έκβαση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την ομαλή μελλοντική πορεία της χώρας εκφράζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στη μηνιαία έκθεσή του «Ελληνική Οικονομία».

Οι αναλυτές του ΚΕΠΕ τονίζουν ότι, διανύοντας τον Φεβρουάριο του 2015, στο επίκεντρο των οικονομικών συζητήσεων βρίσκονται οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των συνομιλητών της αναφορικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και τις συνθήκες που θα την πλαισιώνουν. «Είναι απόλυτα σαφές ότι η τελική έκβαση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την ομαλή μελλοντική πορεία της χώρας», σημειώνουν.

Ταυτόχρονα, όμως, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, καθοριστικές εξακολουθούν να παραμένουν όλες οι επιμέρους στρατηγικές δράσεις που δύνανται να εξασφαλίσουν την οριστική έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και μία σταθερή διαδρομή στην κατεύθυνση της διατηρήσιμης ανάπτυξης.

«Μία πρώτη βασική προϋπόθεση παραμένει η διαχρονική διασφάλιση των συνθηκών ομαλότητας που είναι αναγκαίες για την προώθηση των καίριων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών στη χώρα. Μία δεύτερη, αλληλένδετη με την προηγούμενη προϋπόθεση-κλειδί για την ευνοϊκή πορεία της οικονομίας σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα αφορά στην εξειδίκευση και ενίσχυση εκείνων των οικονομικών μεγεθών και διαστάσεων της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας που αναλαμβάνουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνθηκών ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, αλλά και των παραγόντων που τις επηρεάζουν», επισημαίνει το ΚΕΠΕ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Το ΚΕΠΕ σημειώνει, επίσης πως στα μεγέθη με σημαίνουσα βαρύτητα για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι εξαγωγές, η ισχυροποίηση των οποίων συνδέεται και εξαρτάται από τη βελτίωση των συνθηκών αναφορικά με μία πληθώρα παραγόντων (π.χ. χρηματοδότηση, θεσμοί, συνθήκες εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης, κ.ά.).

«Τέλος, μία από τις πιο κρίσιμες διαστάσεις, παράλληλα, της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας και συνδέονται με τη στόχευση και τις προοπτικές ως προς τα καθοριστικής σημασίας μεγέθη της απασχόλησης και της ανεργίας», σύμφωνα με το ΚΕΠΕ.