«Ακόμη και εάν η Ιρλανδία αποφασίσει να αποδεχθεί τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών, τούτο δεν θα είναι αρκετό ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές, οι οποίες περιμένουν τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από τη Φρανκφούρτη.

«Ακόμη και εάν η Ιρλανδία αποδεχθεί τη βοήθεια, δεν θα αποτραπεί η συνέχιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου προσερχόμενος σε συνέδριο για τον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη, στο οποίο επρόκειτο να απευθυνθεί με ομιλία του υπό τον τίτλο «Δημοσιονομική πολιτική: οι προκλήσεις του δημόσιου χρέους».

«Οι αγορές συνεχίζουν να είναι ανήσυχες καθώς δεν έχουν πεισθεί ότι υπάρχουν λύσεις» μακροπρόθεσμα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει απαραιτήτως να συζητήσει σχετικά με έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης», τόνισε.

Όπως σημείωσε, «έχουμε φθάσει στο σημείο όπου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Η παράμετρος του χρόνου είναι καίριας σημασίας».

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η ευρωζώνη θα επιβιώσει», διαμήνυσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη

«Στο τέλος θα βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία», δήλωσε αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για τις περιπτώσεις κρατικής χρεοκοπίας.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως «οι συζητήσεις για haircut και για αναδιαρθρώσεις χρεών πλήττουν την ελληνική οικονομία και τις άλλες οικονομίες της περιφέρειας».